vrijdag 20 maart 2009

Investeren in gezondheid, is investeren in gezonde voeding

Kabinet moet juist nu investeren in gezondheid

Het Astma Fonds pleit er bij het Kabinet voor dat kwetsbare groepen, zoals longpatiënten, niet de dupe worden van de economische crisis. Bezuinigen in zorg en preventie zijn schadelijk voor de gezondheid en arbeidsproductiviteit. Het Astma Fonds wil maatregelen die de gezondheid juist dienen: een hoger tabaksaccijns en investeringen in gezonde scholen.
Nu investeren in preventie en zorg betekent niet alleen economische activiteiten, maar bovendien een gezonde samenleving!

Ondersteuning bij stoppen met roken is onmisbaar in preventie. Het Astma Fonds vindt het, vooral voor lagere welstandsgroepen, cruciaal dat het Kabinet op deze ingeslagen weg doorgaat. Een koerswijziging is voor het Astma Fonds niet acceptabel.
Preventie krijgt ook gestalte via de Beweegkuur. Deze behandeling komt onder meer ten goede aan mensen met longziekten als COPD en astma. Het Astma Fonds benadrukt dat patiënten deze mogelijkheid moeten behouden om hun gezondheid te verbeteren.

De kwaliteit van mensen met longziekten zoals astma en COPD valt of staat met huisarts, tot longarts, van medicijngebruik tot zuurstof in huis, van aangepaste sporten tot fysiotherapie. Het Astma Fonds vindt dat Nederland het zich niet kan permitteren dat patiënten deze zorg wordt ontzegd.

Astma Fonds adopteert ongezonde school

Het Astma Fonds adopteerde, samen met de GGD hart voor Brabant en de provincie Noord Brabant, basisschool Pieter Wijten in Waalwijk. Samen met de gemeente en het schoolbestuur gaven zij op 16 januari het startsein. Op dit moment krijgen de kinderen op deze school les in ongezonde klaslokalen. Dankzij de adoptie en de daarop volgende verbouwing komt daar verandering in. `Acht op de tien kinderen in Nederland zit in een ongezonde klas. Dat moet veranderen. Deze school moet een voorbeeld zijn voor scholen in heel Nederland`, aldus Michael Rutgers, directeur van het Astma Fonds.

Als de lucht die je inademt niet schoon is, heeft dit gevolgen voor je gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld hoofdpijn van krijgen of problemen met de ademhaling. Leerprestaties gaan ook hierdoor achteruit. Schone lucht is belangrijk voor alle kinderen en leerkrachten, vooral voor kinderen met astma.

Als U dit bericht leest van het Astma Fonds, dan kunnen wij ons zelf beter afvragen wat kunnen wij doen, om deze ellende zoveel mogelijk buiten de deur te houden! Ik zou een klein stukje toelichten waar het op neer komt!

Vreemde (zuur)stof

Vreemd stofje uit de natuur feitelijk, zuurstof. Het zit in de lucht die we inademen, in het water dat we drinken, in het ons dagelijks voedsel wat we eten, en het is nodig om te bewegen.
Vier werkwoorden die het leven bepalen: ademen, bewegen, drinken en eten. En toch, dit viertal begrippen verkort ons leven tegelijkertijd. Het tegenstrijdige van zuurstof (het element O, dubbel gebonden) is, dat we het nodig hebben en meteen ook weer moeten zien kwijt te raken. Hoe meer we bewegen, hoe meer zuurstof we nodig hebben. Gevolg: er komen meer vrije radicalen ons lichaam binnen.
Het zelfde geldt voor eten en drinken. Al die dingen moeten we doen om in leven te blijven: ademen, bewegen, eten en drinken. Tegelijk moeten we de zuurstofresten opruimen, dus antioxidanten innemen. Omdat zelfs gezond eten en drinken onvoldoende antioxidanten bevatten, hebben we supplementen nodig.

Preventie is ook zelf er voor zorgen dat U voldoende antioxidanten binnen krijgt.Vreemd eigenlijk: We kunnen niet zonder zuurstof, maar dit dubbelgebonden atoom (O2) breekt ons lichaam tegelijkertijd af. Met ander woorden: we roesten en doen daar weinig tegen. Het zijn de zogenoemde ´vrije radicalen´die het menselijke lichaam aantasten. Dat gaat lang ongemerkt, totdat iemand ineens ziek blijkt te zijn. Vaak ernstig ziek, veelal ongeneeslijk.
Hoe komt dat toch dat we opeens ernstig ziek zijn of erger nog ongeneeslijk ziek?
Dat is een gevolg van de oorlog in ons lijf – een strijd tussen goede en slechte moleculen. Daarvan zijn we ons niet van bewust. Een overschot aan zuurstof gaat als een ´vrije radicaal´op een gezonde cel af, die zodoende van identiteit verandert. De cel is zichzelf niet meer en begint ´gekke dingen te doen´, met als gevolg dat de natuurlijke afweer tegen ziektekiemen verdwijnt. Bacteriën, virussen en andere kwalijke indringers hebben vrij spel in die lichaamscel, die zich bij deling – een continu proces – als een slechte kopie in ons lijf nestelt. De rare cellen weten niet meer als vanzelf wanneer ze moeten stoppen met groeien. Dit kunnen tumoren worden, die met bloed gevoed worden en zo in omvang toenemen. Of het blijven gewoon rare cellen, slechte kopieën van kopieën van kopieën……dan ontstaat er Roest in ons lichaam!
Een vervelend verhaal, een korte samenvatting van een slepend – en slopend proces dat zich ongemerkt in een lichaam kan afspelen. Dat vraagt om een adequate anti-roestbehandeling. Ook wel gezegd: Ons lichaam heeft antioxidanten nodig! Vergelijk het met een prachtige peer op de fruitschaal. Ook deze rot weg, als gevolg van de werking van zuurstof.
Ons lichaam maakt die afweerstoffen wel zelf aan, maar dit is niet voldoende om alle schadelijke stoffen buiten de cellen te houden. Van nature produceert ons lijf drie antioxidanten. De rest van die anti-roeststoffen zouden we moeten halen uit ons eten. Groenten en fruit lever(d)en een grote hoeveelheid antioxidanten waarmee we de vrije radicalen uit de natuur onschadelijk moeten kunnen maken. Die (d) staat niet voor niets tussen haakjes: het was zo, tot een halve eeuw geleden, dat onbespoten groenten en fruit, geteeld op mineraalrijke grond, voldoende mineralen en vitaminen bevatte om de mens gezond te houden. Pesticiden (bestrijdingsmiddelen) hebben ons voedsel grote deels de vitaminen en mineralen in groenten en fruit ontnomen.
Een kennis van ons heeft drie kinderen, twee van zijn kinderen hadden Astma.
Hij is zijn kinderen natuurlijke vitaminen en mineralen gaan geven, en nog een natuurlijk voedingssupplement om het afweermechanisme in hun lichaam weer goed te laten functioneren. En wat denkt U, de puffers zijn aan de kant, geen last meer van weinig adem, geen snot neuzen en verkoudheden meer, en het mooiste vindt hij van alles de medicijnen die zijn kinderen al jaren slikten zijn overbodig geworden.
Als U dit leest, dan begrijpt U vast dat er Preventief veel te voorkomen is!

Zorg goed voor Uw kinderen, en U zult rijkelijk beloond worden met de gezondheid van Uw kinderen nu en in de toekomst!

Liefs Monique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten