dinsdag 17 maart 2009

Overgewicht vraagt om integrale aanpak

Nieuwsbericht, 13 maar 2009.
Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport.

Het kabinet wil een integrale aanpak voor de bestrijding van overgewicht, een groeiende bedreiging voor de volksgezondheid.
In de nota Overgewicht, waarmee de ministerraad vandaag heeft ingestemd, doet het kabinet een beroep op diverse maatschappelijke partners (zoals artsen, werkgever, schoolbesturen en lokale overheden) om een bijdrage te leveren aan de preventie van overgewicht.

Ondersteunen
1.Het bedrijfsleven moet de zelfreguleringcode aanscherpen voor reclame voor voedingsmiddelen. Doel is dat kinderen onder de 12 jaar zo min mogelijk blootstaan aan reclame voor ongezonde voeding.
2.Een effectief Frans programma om overgewicht bij kinderen te voorkomen, wordt vertaald naar Nederland.
3.De zorgstandaard obesitas (die Partnerschap Overgewicht Nederland ontwikkelt in samenspraak met het zorgveld) moet goed afgestemde ketenzorg opleveren voor mensen met overgewicht en obesitas.
4.VWS onderzoekt of en hoe de Beweegkuur in het verzekeringspakket kan worden opgenomen. De Beweegkuur begeleidt mensen met overgewicht en een hoog risico op diabetes vanuit de eerstelijnszorg naar een leefstijl met verantwoorde voeding en voldoende beweging.
5.Het project De gezonde schoolkantine wordt uitgebreid met een competitie en stimuleringsprijs (doel: verdubbeling van 75 naar 150 scholen).

De nota Overgewicht is opgesteld door de ministers Klink en Rouvoet (Jeugd & Gezin) en staatsecretaris Bussemaker. De nota is binnenkort beschikbaar.
40% van de volwassen Nederlanders heeft overgewicht en 10% ernstig overgewicht (obesitas). Van de kinderen heeft ruim 15% last van overgewicht. Bestrijding van overgewicht is een speerpunt uit het preventiebeleid van VWS.

Het is fijn dat het kabinet het ingaat zien, dat er een integrale aanpak voor nodig is om de bestrijding van overgewicht tegen te gaan. Er zit niets anders meer op, want het probleem is een bedreiging voor de volksgezondheid.

Al jaren zijn hier mensen mee bezig, maar er wordt niet naar deze mensen geluisterd. Nu het probleem daar is, wordt er eindelijk actie ondernomen. Maar ook dit kan nog wel even duren. Zo als zoveel problemen in deze maatschappij. Maar wij als burgers zijn ook zelf verantwoordelijk voor ons probleem. En als we een probleem zelf opgelost willen zien, wordt het tijd dat we zelf in actie komen.
Als we te dik worden, krijgen we alleen maar meer lichamelijke klachten.
Dit moeten wij zelf in gaan zien.

Overgewicht is in de eerste plaats vervelend voor je zelf. De kans is groot dat je minder lang leeft en dat je de tijd die je leeft lange in een slechte gezondheid doorbrengt dan iemand zonder overgewicht.
Daarnaast heb je meer kans op diabetes (suikerziekte), hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan het bewegingsapparaat. En ook niet weg te denken de psychische belasting, doordat je niet lekker in je vel zit, en je bekeken en veroordeeld voelt.
Waarom iemand dik wordt, is niet altijd duidelijk. Erfelijkheid speelt mogelijk een rol. Maar de belangrijkste oorzaak is te veel ongezond eten en te weinig bewegen. Sommige mensen gaan meer eten als zij verdrietig zijn of problemen hebben. Zorg dan voor U zelf dat U het probleem aanpakt, en blijf niet kniezen, zoek anders hulp of ga naar Uw huisarts.

Preventie we kunnen daar zelf veel aan doen.
Willen we ook daadwerkelijk een gezonder lichaam?

De keuze maakt U zelf! Er zijn vele wegen die naar Rome leiden, maar als U het probleem aan wilt pakken, kan U beter kijken naar een manier die bij U past. Gezondheid is niet te koop zeggen veel mensen, maar ik ben er van overtuigd dat als U zelf wilt, er heel veel mogelijk is. Het is alleen aan U de vraag waar geven we ons geld liever aan uit. Aan een nieuwe auto, kleding, huis, boot, vakantie, uiterlijke verzorging enz.… Dat moet U allemaal zelf weten. Besef alleen één ding, U kunt alles bezitten er goed uitzien van de buitenkant, maar als Uw lichaam niet meer mee werkt om welke reden dan ook, dan hebben al deze mooie dingen geen waarde meer.

Zorg dat U voor Uw lichaam preventief goed zorgt, dan kan U in de toekomst een lang en gelukkig leven hebben.

Preventief je eigen voeden, is een cadeau aan U zelf, wat U later nog eens een keer uit pakt!

We hebben maar één lichaam wees daar zuinig op!

Liefs Monique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten