vrijdag 5 juni 2009

Je wapenen tegen gevaarlijke stoffen met gezonde voeding

Schatting
Naar schatting sterven in Europa jaarlijks 74.000 mensen als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. De blootstelling moet drastisch worden verlaagd om onnodig veel slachtoffers in de toekomst te voorkomen.

Bewustzijn
Het vergroten van het bewustzijn bij de bedrijven en hun werknemers speelt hierbij een cruciale rol. Deze cijfers zijn afkomstig van het Europees Agentschap voor de Veiligheid en Gezondheid op het werk. Het Agentschap deed onderzoek naar de risico´s met het werken met gevaarlijke stoffen. Uit dit onderzoek kwam naar voren, dat er jaarlijks een groot aantal doden te betreuren is, zelfs tien maal zo veel als er dodelijke ongevalslachtoffers zijn. Maar er zijn ook ingrijpende gevolgen, zoals huidaandoeningen, allergieën, en longklachten. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Er is nog veel te doen op het gebied van steenstof, ofwel kwartsstof. Op grote schaal blijven maatregelen uit.

Kwartstof en de gevaren
Ook de Arbouw heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de risico´s van stof en gevaarlijke stoffen. Terecht, want in de Nederlandse bouwnijverheid wordt veelvuldig met producten gewerkt die schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. Jarenlang werken in kwartstof kan stoflongen en zelfs longkanker veroorzaken.

Arbobouw wil de bedrijven en hun mensen bewust maken van het grote belang van een gezonde werkplek; één zonder dit schadelijke stof. De mogelijkheden zijn er, zoals de toepassing van stofafzuiging of verneveling door water.

Serieus aan U veiligheid op de werkvloer werken, zowel als werkgever als werknemer is het beste wat U kunt doen!

Maar er is meer. U kunt ook zorgen dat U oxidatieschade aan Uw lichaam voorkomt.
Door gezonde natuurlijke voedingsupplementen kan U heel goed voor U lichaam en dat van Uw medewerkers zorgen. Het zijn de zogenaamde vrije radicalen die het menselijk lichaam ziek maken. Dat gaat lang ongemerkt, totdat iemand ineens ziek blijkt te zijn. Vaak ernstig ziek, veelal ongeneeslijk.

Moleculen, Dat is een gevolg van de oorlog in ons lijf – een strijd tussen goede en slechte moleculen. Zoals gezegd, daarvan zijn we ons niet bewust. Een overschot aan zuurstof gaat als een ´vrije radicaal`op een gezonde cel af, die zodoende van identiteit verandert. De cel is zichzelf niet meer en begint ´gekke dingen te doen´, met als gevolg dat de natuurlijke afweer tegen ziektekiemen verdwijnt. Bacteriën, virussen en andere kwalijke indringers hebben vrij spel in die lichaamscel, die zich bij deling - een continu proces – als een slechte kopie in ons lijf nestelt. De rare cellen weten niet meer als vanzelf wanneer ze moeten stoppen met groeien. Dit kunnen tumoren worden, die met bloed gevoed worden en zo in omvang toenemen. Of het blijven gewoon rare cellen, slechte kopieën van kopieën van kopieën… Roest. Een naar verhaal, een korte samenvatting van een slepend – en slopend – proces dat zich ongemerkt in een lichaam kan afspelen. Dat vraagt om een adequate anti-roest behandeling. Oftewel: ons lichaam heeft antioxidanten nodig.

Lieve mensen, zo zie je maar hoe U op een eenvoudige manier zelf ook goed kan zorgen voor U lichaam. Het is Uw lichaam, en U mag doen wat U wilt.

Maar als U deze informatie heeft gelezen, is het voor Uw gezondheid het beste om in actie te komen.

De tijd dringt, want al die jaren dat U in een omgeving van Kwartsstof gewerkt heeft, heeft Uw lichaam daar onder geleden.
Ik wens U een gelukkige en gezonde toekomst toe!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

donderdag 4 juni 2009

Gezonde voeding voor de man en de vrouw!

Leuk om te weten!
Wie is het meest gezond, de vrouw of de man?


Het verschil tussen man en vrouw moge inmiddels bij de meeste mensen onder ons duidelijk zijn, maar ook op gezondheidsvlak voerden de geslachten een strijd. Wetenschappers proberen al jaren te ontdekken wie nu het gezondst is. Mannen zijn lichamelijk sterker, maar vrouwen leven bijvoorbeeld gemiddeld drie jaar langer.

Experts leggen uit wie op welk valk het beste scoort. En dat is leuk om te weten, daar gaan we……

Zowel de man als de vrouw heeft ongeveer evenveel kans op huidkanker. Mannen ontwikkelen vaker huidkanker aan hun rug en borstkas, dit komt doordat mannen vaker in bloot bovenlijf rondlopen dan vrouwen. En mannen lopen meer kans op een dodelijk melanoom. Een melanoom is een (kwaadaardig) kankergezwel, een vorm van huidkanker. Het ontstaat uit de pigmentcellen van het lichaam, meestal op de huid. Ongeveer 30 procent van de melanomen ontstaat in een reeds bestaande moedervlek.
Melanoom komt bij mannen en vrouwen even vaak voor, ook bij tieners, maar zelden bij kinderen. Er is echter een onschuldige aandoening met vergelijkbare verschijnselen - Spitz naevus - die kan optreden in de jeugd. Als kinderen toch een melanoom krijgen, zijn de verschijnselen en de behandeling hetzelfde als bij volwassenen. Vrouwen hebben eerder kanker aan het onderbeen.

De spieren van vrouwen verzwakken sneller op latere leeftijd. Dit komt doordat vrouwen en mannen anders reageren op sport en eten. Hierdoor zijn vrouwen kwetsbaarder dan mannen met dezelfde ouderdom.

Vrouwen hebben tien keer meer kans op migraine dan mannen, dit komt doordat vrouwelijke hormonen vaak hoofdpijn uitlokken.

Vrouwen hebben vaker last van een terugkerende, ernstige en langer durende pijn dan mannen. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen een andere samenstelling van het zenuwstelsel hebben, waardoor ze vatbaarder zijn voor pijnlijke aandoeningen.

De longen van vrouwen zijn gezonder, maar rokende vrouwen zijn vatbaarder voor chronische ademhalingsproblemen. Inmiddels weten we allemaal wel, dat roken schadelijk is voor onze gezondheid. Dus kunnen we maar beter de pakjes sigaretten, sigaartjes enz. laten staan. Geeft geld voor U gezondheid, dat daadwerkelijk goed is voor U lichaam.

Vrouwen hebben minder last van tandproblemen dan mannen. Alleen tijdens de zwangerschap zijn vrouwen wel gevoeliger voor tandvleesproblemen door veranderingen in de hormoonspiegel Mannen hebben vaak een andere levensstijl, hierdoor kampen ze vaker met tandproblemen.

Vrouwen hebben twintig procent meer kans op slapeloosheid dan mannen. De oorzaak kan psychologisch zijn. Vrouwen hebben de neiging vaker te piekeren, maar ook de menstruatie, een zwangerschap en de menopauze kunnen een verstoorde slaap veroorzaken.

De hersenen van vrouwen zijn kleiner, maar ze bevatten meer cellen in de gebieden verantwoordelijk voor beoordeling, persoonlijkheid en geheugen. Maar op latere leeftijd is dit verschil verdwenen. Vrouwen lopen wel tien keer zoveel kans op psychologische stoornissen als angststoornissen en paniekaanvallen. Ook hebben degenen ouder dan 65 jaar twee keer zoveel kans op dementie.

Vrouwen hebben veel vaker kans op een depressie, dit komt door haar hormoonhuishouding en typisch vrouwelijke gebeurtenissen als de menopauze en een geboorte die een depressie kunnen uitlokken.
Hartaanval is voor vrouwen gevaarlijker, omdat hun symptomen minder duidelijk zijn, waardoor ze minder snel beseffen dat ze een hartaanval hebben. Terwijl mannen meer kans lopen op een hartaanval. Mannen hebben bij een hartaanval een stekende pijn in de borststreek, terwijl vrouwen kampen met kortademigheid, vermoeidheid en duizeligheid.

Vrouwen hebben op later leeftijd minder last van gehoorproblemen dan mannen.
En dan wat voor zowel een man als vrouw even vaak voorkomt. Oogaandoeningen zoals glaucoom, cataract en leeftijdsgebonden problemen komen even vaak voor. Cataract is een oogaandoening die soms aangeboren is. Meestal is het echter een ouderdomsziekte. Bij cataract is er sprake van een vertroebeling van de ooglens.

Mannen zijn het gezondere geslacht. Hoewel ze niet zo lang leven als vrouwen, hebben ze wel meer kans op een leven zonder ziekten. Vrouwen leven gemiddeld drie jaar langer dan mannen.
Bron: HLN

Lieve mensen als U dit allemaal leest, dan kunnen we beter maar goed preventief voor ons lichaam zorgen. En natuurlijk is het leuk om te weten, dat mannen het gezondere geslacht zijn, en dat vrouwen gemiddeld drie jaar langer leven.

Maar preventief voor je zelf zorgen is de beste investering die U voor je zelf kan doen. We willen tenslotte allemaal gezond, fit en sportief oud worden. Maar dan moeten we daadwerkelijk goed voor ons zelf zorgen. Preventie doe je uit voorzorgsmaatregel, het is beter om al op jonge leeftijd de juiste bouwstoffen aan U lichaam toe te voegen, dan als het leed, of de kwaal geschiet is.
Ik zeg dan ook altijd: Voorkomen is Beter dan Genezen!

Ik wens U een gezonde toekomst toe, met veel plezier, en laten we lief zijn voor elkaar. Begin vandaag nog voor elkaar preventief te zorgen, dan kunt U een gezonde toekomst samen met U partner tegemoet gaan.
Investeren in Uw gezondheid is Investeren in Uw toekomst!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

woensdag 3 juni 2009

Gezonde voeding zorg voor voldoende antioxidanten

Antioxidanten wapenen je tegen fijn stof

Wat fijn stof doet met je gezondheid
Fijn stof is schadelijk, ook in heel kleine concentraties. Veel fijn stof komt voor in het verkeer, in de buurt van industrieterreinen en bij havens.

FeitenJaarlijks sterven in Nederland ongeveer 3000 mensen vroegtijdig door de inademing van fijn stof. Het is een ruwe schatting. Maar als je ook de langetermijneffecten van fijn stof meerekent, kom je op 10.000 sterfgevallen ongeveer per jaar uit. De gemiddelde verkorting van de levensduur door fijn stof voor elke Nederlander is 1 tot 2 jaar.

Fijn en ultrafijn stof
Fijn stof is niet groter dan een paar micrometer (een micrometer is een duizendste millimeter). Deeltjes die groter zijn dan 10 micrometer zijn het minst schadelijk. Deze worden vastgehouden door de neus en via het slijmvlies verwijderd. Maar de deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer, adem je in en komen in de luchtwegen en de longblaasjes terecht. Deze kleinste, ultrafijne stofdeeltjes zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Het lichaam zorgt wel dat de stofdeeltjes opgeruimd worden, maar kan niet op tegen de overmacht aan stofdeeltjes.

Wat wetenschappers van fijn stof denken
Wetenschappers denken dat stofdeeltjes in de longblaasjes ontstekingsreacties veroorzaken, de zuurstofopname bemoeilijken en de kans op longkanker vergroten. Deze reacties, waarbij vrije radicalen vrijkomen, zijn schadelijk voor het lichaam. Het wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Vermoed wordt dat fijn stof de stromingseigenschappen van bloed verslechterd, waardoor de kans op een beroerte of een hartinfarct toeneemt. Ook zijn er aanwijzingen dat fijn stof slecht is voor de hartspierfunctie. Extra kwetsbaar voor fijn stof zijn de mensen die al hart- en vaatziekten hebben, of ouderen mensen die al luchtwegproblemen hebben.

Nederland fijnstofland
Vaak zie je in Nederland vanwege het relatief grote aantal wegen een hoge concentratie aan fijn stof. Bij drukke straten en wegen wordt de norm vaak overschreden. De hoogste concentraties komen voor in de Randstad, Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad, vooral de gebieden dicht bij havens en industriegebieden. Maar ook komt fijn stof veel voor in enkele gebieden met intensieve landbouw en veeteelt in Limburg en Noord-Brabant.

Als we dit allemaal lezen, kunnen we ons maar beter wapenen tegen fijn stof.
Het zijn de zogenoemde ´vrije radicalen´die het menselijk lichaam aantasten. Dat gaat lang ongemerkt, totdat iemand ineens ziek blijkt te zijn. Vaak ernstig ziek, veelal ongeneeslijk ziek.

Voorkomen van oxidatieschade door natuurlijke Antioxidanten
Een natuurlijk voedingssupplement kan er voor zorgen dat de vrije radicalen neutraliseren, een gezond bloedsomloop stimuleren, de cognitieve functies verbeteren, een gezonde hersenfunctie ondersteunen, en een gezond immuunsysteem stimuleren.

Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe langer U jong blijft, hoe korter U oud zal zijn.

Hiermee wil ik voor vandaag afsluiten.
Het is een zin om over na te denken, en aan U de keus om in actie te komen voordat het leed van ziek zijn aanwezig is.

Veel liefs
Monique Ervaringsdeskundige

dinsdag 2 juni 2009

Nederlanders denk na over je gezondheid en je voeding

Nederlanders leven nauwelijks gezonder in 2008

Volgens het CBS zijn Nederlanders in 2008 nauwelijks gezonder gaan leven. En het percentage mensen dat gezond beweegt zijn gelijk gebleven ten opzichte van vorige jaren. Voor 2008 was juist sprake van een positieve ontwikkeling.

Voldoende bewegen
Het percentage mensen boven de twaalf jaar dat voldoende beweegt was in 2008 meer, en het is gebleken dat ouderen beter bewegen dan jongeren. De groep tussen de twaalf en zeventien jaar beweegt slecht 22 procent. Vandaar dat we ook veel meisjes en jongens met van die overhangende vetrollen zien lopen. Jammer, want als je jong bent, wil je toch allemaal een strakke buik hebben?

Overgewicht
Let op schrikbarend! Ruim 40 precent van de mannen boven de twintig jaar heeft een matig overgewicht. Sinds 2000 is het aandeel mensen met matig overgewicht flink gestegen.

Roken
In 2008 rookte 27,6 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder. In 2007 rookten relatief meer mannen dan vrouwen: 31 procent tegenover 24 procent.
Er zijn nog veel meer gegevens betreffende ongezonde levensstijl. Maar daar kunnen we lang en kort over praten, U hebt altijd zelf de keuze. Wel kunnen we ons beter af gaan vragen, waarom rook, drink ik alcohol en waarom eet ik mij zelf vierkant.

Welvaart in ons land
Natuurlijk heeft het te maken met ons welvarend landje. Maar als we nu veel reclames zien over roken, schaadt de gezondheid, je kunt er kanker van krijgen. Alcohol niet goed voor ouderen en zeker ook voor jongeren in verband met afbraak van de hersenen. Als je dit allemaal via de media te horen, te lezen krijgt, dan wordt het tijd dat er belletjes gaan rinkelen.

Natuurlijk is het moeilijk om heel je levenspatroon om te gooien, dat verwacht niemand van U gelijk. Maar bewustwording van U levenspatroon is al een stap in de goede richting. Gezonde voeding, bewegen, op tijd naar bed, het zijn allemaal factoren die mee spelen in een goede gezondheid.

En als we daadwerkelijk bewust worden van onze huidige voeding, dan kunnen we beter ook maar in gaan zien, dat we naast ons dagelijkse voedsel maar beter een natuurlijk voedingssupplement kunnen eten. Dit om de tekorten in ons lichaam aan te vullen.

Doordat we vaak ongezond, niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, krijgen we te maken met allergieën en welvaartziektes.

Beter een paar euro in de week uit geven aan gezonde producten die ook ter verbetering zijn van Uw gezondheid. Dan alleen maar voedsel, drinken of rook producten nemen die niet goed zijn voor onze algemene gezondheid.
Lieve mensen ik ben niet roomser dan de Paus, maar ik heb het zelf aan mijn eigen lichaam ondervonden. Daarom hoop ik dat veel mensen voor zichzelf een bewustwording creëren zodat zij zelf in gaan zien en gaan ervaren dat zij lekkerder in hun vel komen te zitten, en de toekomst gezond te gemoed gaan.

Natuurlijk zal het de ene persoon makkelijker vergaan als de andere persoon, om dingen te laten, of niet meer in je winkelwagentje mee naar huis te nemen. Maar als je eenmaal zover komt dat het je lukt, om de ongezonde producten zoveel mogelijk in de winkel te laten, dan mag U jezelf een grote pluim geven.

Besef als U dit kan, dat je ook voor die verandering kan kiezen om naast je dagelijkse gezonde voeding een natuurlijk voedingssupplement kunt nemen, om je daadwerkelijk beter te voeden en te voelen.

Aan U de keus!
Betuttel Uw partner of kinderen niet wat hun gezondheid betreft en gedraagt U zich ook niet als iemand die alles beter weet. Ga met deze informatie zelf aan de slag, en reken maar dat U vragen krijgt betreffende U gedragsverandering.
Dan wordt er door Uw gezinsleden vanzelf uitleg gevraagd waarom U deze gedragsverandering bent aangegaan, hierdoor krijgen zij weer inzicht in hun leefpatroon.

Veel liefs en Succes
Monique
Ervaringsdeskundige