woensdag 3 juni 2009

Gezonde voeding zorg voor voldoende antioxidanten

Antioxidanten wapenen je tegen fijn stof

Wat fijn stof doet met je gezondheid
Fijn stof is schadelijk, ook in heel kleine concentraties. Veel fijn stof komt voor in het verkeer, in de buurt van industrieterreinen en bij havens.

FeitenJaarlijks sterven in Nederland ongeveer 3000 mensen vroegtijdig door de inademing van fijn stof. Het is een ruwe schatting. Maar als je ook de langetermijneffecten van fijn stof meerekent, kom je op 10.000 sterfgevallen ongeveer per jaar uit. De gemiddelde verkorting van de levensduur door fijn stof voor elke Nederlander is 1 tot 2 jaar.

Fijn en ultrafijn stof
Fijn stof is niet groter dan een paar micrometer (een micrometer is een duizendste millimeter). Deeltjes die groter zijn dan 10 micrometer zijn het minst schadelijk. Deze worden vastgehouden door de neus en via het slijmvlies verwijderd. Maar de deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer, adem je in en komen in de luchtwegen en de longblaasjes terecht. Deze kleinste, ultrafijne stofdeeltjes zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Het lichaam zorgt wel dat de stofdeeltjes opgeruimd worden, maar kan niet op tegen de overmacht aan stofdeeltjes.

Wat wetenschappers van fijn stof denken
Wetenschappers denken dat stofdeeltjes in de longblaasjes ontstekingsreacties veroorzaken, de zuurstofopname bemoeilijken en de kans op longkanker vergroten. Deze reacties, waarbij vrije radicalen vrijkomen, zijn schadelijk voor het lichaam. Het wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Vermoed wordt dat fijn stof de stromingseigenschappen van bloed verslechterd, waardoor de kans op een beroerte of een hartinfarct toeneemt. Ook zijn er aanwijzingen dat fijn stof slecht is voor de hartspierfunctie. Extra kwetsbaar voor fijn stof zijn de mensen die al hart- en vaatziekten hebben, of ouderen mensen die al luchtwegproblemen hebben.

Nederland fijnstofland
Vaak zie je in Nederland vanwege het relatief grote aantal wegen een hoge concentratie aan fijn stof. Bij drukke straten en wegen wordt de norm vaak overschreden. De hoogste concentraties komen voor in de Randstad, Amsterdam, Rotterdam en Zaanstad, vooral de gebieden dicht bij havens en industriegebieden. Maar ook komt fijn stof veel voor in enkele gebieden met intensieve landbouw en veeteelt in Limburg en Noord-Brabant.

Als we dit allemaal lezen, kunnen we ons maar beter wapenen tegen fijn stof.
Het zijn de zogenoemde ´vrije radicalen´die het menselijk lichaam aantasten. Dat gaat lang ongemerkt, totdat iemand ineens ziek blijkt te zijn. Vaak ernstig ziek, veelal ongeneeslijk ziek.

Voorkomen van oxidatieschade door natuurlijke Antioxidanten
Een natuurlijk voedingssupplement kan er voor zorgen dat de vrije radicalen neutraliseren, een gezond bloedsomloop stimuleren, de cognitieve functies verbeteren, een gezonde hersenfunctie ondersteunen, en een gezond immuunsysteem stimuleren.

Voorkomen is beter dan genezen.

Hoe langer U jong blijft, hoe korter U oud zal zijn.

Hiermee wil ik voor vandaag afsluiten.
Het is een zin om over na te denken, en aan U de keus om in actie te komen voordat het leed van ziek zijn aanwezig is.

Veel liefs
Monique Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten