vrijdag 23 oktober 2009

Gezonde voeding de oplossing voor meer beterschap bij de minster








Dokters beloven minister beterschap
Huisartsen hebben het ministerie van Volksgezondheid beloofd dat ze minder fouten maken. Apothekers, tandartsen, verloskundigen en fysiotherapeuten hebben daar ook afspraken over gemaakt.

Deze medische beroepsbeoefenaars gaan dossiers van patiënten beter bijhouden, worden beter bereikbaar en gaan meer gegevens uitwisselen. De ziekenhuizen en medisch specialisten hadden dat eerder ook al afgesproken. Gelukkig gaat dit nu eindelijk ook gebeuren, negen jaar geleden had ik mijn rug gebroken, en toen stond voor mij al vast, al zou er een betere samenwerking komen met alle partijen dan zou er minder leed zijn in de gezondheidszorg.

Feiten
Omdat er elk jaar honderden mensen sterven, doordat er een verkeerde diagnose is gesteld, foute medicijnen of missers bij operaties willen ze nu het verbeteren van de patiëntveiligheid.

Huisarts moet meer initiatief
De huisarts moet zelf meer initiatief tonen als hij patiënten met psychotische stoornissen in zijn bestand heeft. ''De huisarts moet niet wachten tot de patiënt of zijn familie om hulp komt vragen, maar moet de patiënt regelmatig zelf zien.''

Dat stelt Marian Oud in haar proefschrift 'Zorg van de huisarts voor mensen met ernstige psychische stoornissen' waarmee ze 28 oktober promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

In het onderzoek komt naar voren dat huisartsen het opsporen en behandelen van lichamelijke aandoeningen bij psychosepatiënten wel tot hun verantwoordelijkheid rekenen, maar dat ze daarin vooralsnog geen uniform beleid voeren.

Lichamelijke aandoeningen
Volgens Marian Oud hebben patiënten met psychotische stoornissen een grotere kans op bijkomende lichamelijke aandoeningen als overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en longziekten. Zij hebben een kortere levensverwachting.
Door hun sociale en cognitieve beperkingen en omdat deze patiënten niet altijd een duidelijke hulpvraag hebben, is het voor huisartsen moeilijker in te schatten welke geneeskundige zorg er nodig is. Er is een brede benadering nodig. Samen met de patiënt moet de huisarts een juiste balans vinden tussen toekijken en bemoeien.

Gezonde voeding voor meer beterschap
Als de minister in gaat zien dat gezonde voeding een deel van de oplossing voor minder lichamelijk leed is in de gezondheidszorg dan zouden er jaarlijks minder doden te betreuren zijn. Patiëntveiligheid begint met kijken naar een oplossing voor de patiënt eerst met gezonde voeding en therapieën en daarna met medicijnen. En als het niet anders kan een combinatie van gezonde voeding, therapieën en medicijnen.

Ik heb al deze gezondheidsproducten aan mijn eigen lijf ondervonden, toen ik opzoek was naar een gezonder lichaam. Door mijn ervaringen die ik de laatste vijf jaar heeft ondervonden is voor mij één ding duidelijk:
Je leert snel inzien waaraan je je vertrouwen kunt geven.

Lieve mensen als je diep in je hart weet dat bepaalde dingen niet goed voor je zijn, houd dan op ze na te jagen en vervang ze dor dingen die beter bij je passen en die bereikbaar zijn.

Met een enkele kaars kunnen duizenden kaarsen aangestoken worden, zonde de levensduur van die ene kaars te verkorten. Laat jouw vertrouwen in gezonde voeding het vertrouwen in gezonde voeding bij ontelbare anderen aansteken.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten