vrijdag 12 juni 2009

Zorgverzekeraars betalen fors meer voor specialist

De zorgverzekeraars zijn 630 miljoen meer kwijt aan medische specialisten. Dit is een stijging van 30 procent. De behandeling is met slechts 4 procent toegenomen, dit blijkt uit een onderzoek van Vektis, het rekencentrum van zorgverzekeraars Nederland (ZN).

72 procent van de Nederlandse bevolking werd hier voor gevraagd, maar de specialisten kosten bleven in verschillende ziekenhuizen even hoog.

ZN schrijft de stijging deels toe aan de invoering van een uurtarief voor specialisten. Deze had een einde moeten maken aan grote verschillen in inkomens tussen verschillende soorten specialisten, maar niet tot een toename van de kosten. Maar sommige specialisten bleken er in het bestaande declaratiesysteem fors op vooruit te gaan. Daarnaast is een compensatieregeling voor ondersteunend specialisten zoals radiologen en medisch microbiologen te ruim.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de Tweede Kamer dinsdag geschreven deze regeling aan te passen. Ook komt hij met een bijstelling van de tijd die een specialist in een bepaalde operatie behoort te steken. Nu is het zo dat artsen die in de afgesproken tijd meer behandelingen kunnen doen, de extra opbrengst in hun eigen zak steken. Daaraan wil de minister een eind maken.

Klink houdt het er nu op dat er in 2008 460 miljoen euro te veel aan de specialisten is uitgegeven. Eind deze maand moet duidelijk zijn of het daarbij blijft. Ook kan de minister dan aangeven of hij het houdt bij de aangekondigde aanpassingen. Mocht dat nodig zijn, dan is verder snijden in het budget voor de specialisten „onontkoombaar” schrijft hij aan de Kamer. In een brief aan de Orde van Medisch Specialisten waarschuwt Klink dat het tekort in de zorg volgend jaar oploopt tot 1,3 miljard euro als hij niets onderneemt.
De specialisten hebben eerder al tegengesproken dat hun kosten sterk uit de hand lopen. De stijging zou zich vooral voordoen bij de ondersteunend specialisten. Door hun vergoeding aan te passen zou het probleem al grotendeels uit de wereld zijn.

Bron: Telegraaf 11 juni 2009

630 miljoen meer kwijt, en er krijgen steeds meer mensen hart-en vaatziekten, kanker, COPD, suikerziekte en niet te vergeten obesitas. Kunnen we met elkaar niet beter maatregelen gaan nemen om eens meer aan preventie te gaan doen!

Met dit geld kunnen we er beter voor zorgen, dat er meer mensen zich bewuster gaan worden van hun eetgewoonten en hun huidige leefgedrag. Dan kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de ziektekosten betaalbaar blijven voor iedereen!

“Je hoeft geen ander mens te worden,
Om dingen eens anders aan te pakken”!


Voedsel en geneesmiddelen kunnen elkaar aanvullen. Dit stellen wetenschappers van de Wageningen Universiteit, die onderzochten in hoeverre voeding van invloed is op gezondheid en ziekte. De onderzoekers toonden aan dat gezonde voeding het ontstaan van chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten en diabetes type-2 kan uitstellen en zelfs kan voorkomen. Genoemde ziekten hebben diverse oorzaken en ontwikkelen zich langzaam.

“ Een tijdige investering in gezonde voeding en leefstijl, keert zich uit in gezondheidswinst op latere leeftijd”, aldus een persbericht van de Wageningen Universiteit die nu onderzoekt hoe gezonde voeding nu een alternatief biedt voor medicijngebruik later.

Lieve mensen, laten we preventief voor onszelf goed zorgen, en met elkaar in actie komen voor het te laat is. De tijd tikt door!

Investeren in Uw gezondheid, is een cadeautje aan U zelf, wat U later nog eens dubbel en dwars uitpakt.

En zo kunnen we er met elkaar voor zorgen, dat de Nederlandse Gezondheidszorg betaalbaar blijft voor iedereen!

Met Vriendelijke Groet,
Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten