woensdag 8 april 2009

Veel Alzheimerpatiënten zijn ondervoed

Vergroot risico op ondervoeding bij ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer tast zoals bekend het geheugen aan. Mensen met deze aandoening vergeten daardoor soms dat ze niet gegeten hebben of zelf hoe ze moeten eten. Maar dat is niet de enige factor die het risico op ondervoeding bij Alzheimerpatiënten vergroot.

Ondervoed
30 tot 40 procent van de mensen met de ziekte van Alzheimer is ondervoed. Het falende geheugen is een van de factoren die het risico op ondervoeding doet toenemen, maar het is lang niet de enige factor.

Door de problemen met kauwen is de textuur van het aangeboden voedsel vaak onaangepast. Er zijn heel veel geneesmiddelen die hebben als bijwerking dat ze de smaak veranderen.

Als reactie op een oorspronkelijk overgewicht volgen patiënten vaak onaangepaste diëten.

Het zelfde geldt voor diabetes van het type 2. Het aantal opgenomen calorieën ligt bij bejaarden vaak te laag. Ze eten minder vlees, waardoor ze vaak te weinig eiwitten binnenkrijgen.

Neerslachtigheid of Depressies
Veel Alzheimerpatiënten kampen vaak met neerslachtigheid of een echte depressies en vaak ook lijden ze ook aan anorexia.

Ondervoed en wat kunnen we hier aan doen?
Om verbetering in de situatie te krijgen moeten eerst en vooral de bijgaande pathologieën zoals depressie, anorexia diabetici enz. behandeld worden die ondervoeding in de hand werken. Andere factoren moeten verbeterd worden, zoals de textuur van het voedsel, de smaak, en het opdelen van de maaltijden.

Oudere mensen moeten vaak een dieet tegen diabetes volgen zonder suiker, of een vermageringsdieet zonder vetten. Die opvatting moet dringend worden bijgesteld.
Probeer een evenwichtige voeding aan te reiken (compenseer bijvoorbeeld de verminderde vleesopname door melkproducten zoals melk, yoghurt of kaas. Houdt rekening met de voorkeuren van de patiënt.
Waarschuwingssignalen voor de omgeving?

Gewichtsverlies:
Een trouwring die losjes rond de vinger zit, kleren die te wijd worden een slecht passend kunstgebit enz.

Verandering in het eetgedrag:
Het bord dat niet wordt leeggegeten (vooral als het om de hoofdschotel gaat), selectieve anorexia, een afkeer voor hartige schotels en vooral voor vlees, en graag hebben de patiënten een duidelijke hang naar zoete producten.

Poriomanie of zwerfdrift:
Een onweerstaanbare drang naar verslaving waardoor het calorieverbruik serieus toeneemt. Houdt daar rekening mee.

Mijn opa en Alzheimer
Jaren geleden hadden wij te maken met Alzheimer in de familie. Mijn opa werd vergeetachtig, ging later heel slecht eten, en op het laatst kon hij niet meer thuis blijven wonen bij mijn oma. Opa ging de kastdeurtjes verhangen, plaste naast het toilet enz.

Het was een heel groot drama, en oma deed er alles aan om opa zolang mogelijk bij haar in huis te houden. Ze zouden tenslotte samen oud worden. Maar op het laatst ging het gewoon niet meer. ´s Nachts ging opa ook uit bed en ging in huis wandelen, en dan kon hij de gekste dingen doen. Het was niet meer vertrouwd. Mijn opa moest naar een verzorgingstehuis, en de laatste maanden van zijn leven zat hij vast gebonden op zijn stoel. Dit is verschrikkelijk als familie om te zien. Bijna mens oneerend. Maar er was geen andere oplossing. Het was voor mijn opa zijn eigen veiligheid dat hij vast gebonden in bed lag en in de stoel zat.

Door deze omstandigheid van dichtbij in onze familie te hebben mogen meemaken, weet ik nu dat al ben je nog kerngezond, dat je goed voor je lichaam moet zorgen.

Ondervoed
Jongere en oudere mensen met Alzheimer we kunnen de patiënten wel preventief voeden. Zodat de patiënt wel de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. Antioxidanten, dat versterkt hun weerstand. Zeker bij de mensen die nog maar net de symptomen van Alzheimer hebben kunnen we met een natuurlijk voedingssupplement er voor zorgen dat ze de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgen. Deze zorgen voor een goede ondersteuning van de hersenfunctie.

Vergeetachtigheid en de werking van antioxidanten

Een gepubliceerd Rotterdammer studie onderzocht met bijna 5400 deelnemers, het verband tussen de toevoer van vitamine C en E en het risico Alzheimer te krijgen. Het gevaar nam af met een betere voorziening met vitamine C en E. Vooral rokers profiteerden in dit opzicht van de dagelijkse opneming van antioxidanten. Ook in oudere onderzoeken is gebleken dat gebruikers van vitamine C en E Preparaten minder vaak door Alzheimer getroffen worden.

CoQ10
Co-enzym Q10 is als `energie-activator´van groot belang voor de in hoge mate gespecialiseerde zenuwcellen. Anderzijds gaan dementieziekten naar het lijkt samen met een verlies aan co-enzym Q10 en een verstoring van de energievoorziening in de hersenen. Daarom lijkt de toevoer van een extra portie co-enzym Q10 bij beginnende hersenfunctie stoornissen raadzaam.

Zorg goed voor U zelf en voor de patiënten met Alzheimer om U heen.

Als u een Co Q10 gaat eten, of gaat geven aan de patiënt zorg dan dat in de CoQ10 meer dan de helft uit ubiquinol bestaat. De stof die acht keer zo effectief als ubiquinon door het lichaam wordt verwerkt.

Als U preventief je zelf wilt voeden, kijk dan niet naar prijs, maar zorg dat U de beste natuurlijke voedingssupplementen voor handen krijgt.
Deze kunnen er voor zorg dragen dat U leven gezonder blijft, of aangenamer wordt.
Voorkomen is beter dan genezen!
Ook al bent U nog jong, fit en super gezond, zorg goed voor U zelf. U bent het waard!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten