dinsdag 7 april 2009

Blijf investeren in U gezondheid ook in tijden van crisis

´Gezonde crisis´in Week van de Gezondheid
Gezonde crisis is het thema tijdens de Week van de Gezondheid die van 6 tot en met 12 april wordt gehouden.

De Week van de Gezondheid wordt georganiseerd door Nederlandse Public Health Federatie (NPHF). Met het thema wil de organisatie benadrukken dat ook in tijden van crisis mensen moeten blijven investeren in hun gezondheid. De economische en financiële crisis is een feit en manifesteert zich maatschappijbreed. Overheden nemen allerlei maatregelen om effecten te verzachten. Van diverse kanten is al aangegeven dat economisch herstel moet komen door onder meer te investeren in duurzaamheid en het versterken van de kenniseconomie.

Crisis en stress is daar iets tegen te doen?

Natuurlijk mensen tegen de crisis zelf is weinig te doen. Al vele eeuwen komt na welvaart een crisis. Een crisis brengt ellende, verdriet maar ook nieuwe kansen met zich mee.

Maar de stress die wij als mens hebben is vaak enorm.

Stress is daardoor ook een grote vitamine killer. Stress belast het lichaam en maakt ons te vroeg oud. Door stress hebben we vaak onvoldoende slaap, we gaan meer roken, en/of alcohol drinken. Al deze factoren hebben een negatief effect op onze weerstand en gezondheid.

Daarom is het zeer belangrijk om ook in tijden van crisis te investeren in U gezondheid.

Wie van ons kan vandaag de dag nog een leven zonder stress leiden? Dit is vaak maar voor weinig mensen weggelegd. Niet alleen onze werkplek wordt vaak gekenmerkt door stress en hectiek, maar ook in ons privéleven komt stress steeds meer voor. Deze situatie vereist bijzondere prestaties van ons lichaam. Onze stofwisseling moet op volle toeren werken, omdat ons lichaam meer energie nodig heeft. Tijdens een stress perioden vindt in ons lichaam biochemische reacties plaats, om de hogere energiebehoefte te dekken, wordt meer suiker verbrandt, de hart- en spieractiviteit neemt toe en er komen extra stresshormonen vrij. Bij al deze aanpassingen van ons lichaam tijdens de stresssituatie worden er ook vrije radicalen gevormd. En daarmee is een hectisch leven vol conflicten een risicofactor voor ´oxidatieve stress´. Wie zijn stress probeert te bedwingen door nog een sigaretje op te steken, of alcohol te nuttigen, die kiest voor een toename van de radicalenproductie. En dit is letterlijk helemaal fout! Roken en alcohol zijn niet de juiste middelen om stress tegen te gaan, en zeker niet om de vrije radicalen te bedwingen.

Stress is de grootste vijand van het geheugen

Langdurige stress richt schade aan de grijze cellen en verslechtert het geheugen. Bovendien kan door lichamelijke activiteit stress gereduceerd worden, want die is je reinste ´gig´voor de zenuwcellen. Wie gestrest is, scheidt stresshormonen als bijvoorbeeld cortisol uit en die brengt weer een hele hoop zenuwcelbeschadigende vrij radicalen in omloop.

Bij stress scheiden de nieren stresshormonen uit, die het verouderen van de huid versnellen. De huiddoorbloeding verslechtert en de afweercellen in de huid hebben hieronder te lijden. Daardoor is onze huid niet meer zo goed tegen aanvallers en schadelijke stoffen in het milieu gewapend. Wie zijn huid jong wil houden, doet er goed aan voldoende te slapen en zoveel mogelijk de stress te vermijden. Ontspanningstechnieken, en beweging is goed tegen de stress.

Je wapenen met Antioxidanten tegen de vrije radicalen die ontstaan door stress.

We weten nu dat het de vrije radicalen zijn, die het menselijk lichaam aantasten. Dat gaat lang ongemerkt, totdat iemand ineens ziek blijkt te zijn. Vaak ernstig ziek, veelal ongeneeslijk. Dit is een gevolg van de oorlog in ons lijf- een strijd tussen goede en slechte moleculen. Een overschot aan zuurstof gaat als een ´vrije radicaal´op een gezonde cel af, die zodoende van identiteit verandert. De cel is zichzelf niet meer en begint ´gekke dingen te doen´. Met als gevolg dat de natuurlijke afweer tegen ziektekiemen verdwijnt.

Virussen, bacteriën en andere kwalijke indringers hebben vrij spel in die lichaamscel, die zich bij deling – een continu proces – als een slechte kopie in ons lijf nestelt. De rare cellen weten niet meer als vanzelf wanneer ze moeten stoppen met groeien. Dit kunnen tumoren worden, die met bloed gevoed worden en zo in omvang toenemen. Of het blijven gewoon rare cellen, slechte kopieën van kopieën van kopieën en dan ontstaat…. ROEST!

Roest in ons lichaam voorkomen door antioxidanten

Roest in ons lichaam vraagt om een adequate-roestbehandeling. Vergelijk het met een prachtige peer op de fruitschaal. Ook deze rot weg, als gevolg van de werking van zuurstof.

In onze groenten en fruit zitten ook antioxidanten, maar deze zijn niet meer voldoende. Dit komt door luchtvervuiling, grondvervuiling, pesticiden, minder mineraalrijke grond. Aanvullen je voeding dan maar met vitaminen en mineralen. Natuurlijke vitaminen en mineralen die niet stapellen. Door natuurlijke voedingssuppletie kunnen we vrije radicalen neutraliseren, de cognitieve functies verbeteren, de gezonde hersenfunctie ondersteunen, een gezond immuunsysteem stimuleren en een gezonde bloedsomloop stimuleren.

Wat wilt U nog meer?

Laat de credit crisis in deze tijd, niet zorgen voor een ziek lichaam.

Nee, met deze kennis, kunnen we er met elkaar voor zorgen, dat we een gezonde toekomst tegemoet gaan.

In iedere crisis, komen er kansen voorbij.

Dit is een kans, als U deze kennis nog niet wist!

Pak deze kennis met twee handen aan, en zorg goed voor U lichaam!
Veel liefs en sterkte en laat de credit crisis U niet ziek maken.


Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten