vrijdag 3 april 2009

Gezonde voeding zorg goed voor je hart!

Hou je hart vast want dit zijn harde feiten.

Feiten

Jaarlijks krijgen zo´n 28.000 mensen een acuut hartinfarct. In Europa sterven elk jaar twee miljoen mensen aan hartziekten. Gemiddeld hebben 675.000 mensen een coronaire hartziekten. Dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders (coronairaterieën). We onderscheiden een acuut hartinfarct dit zorgt voor plotseling hevige pijn in de borst die lang aanhoud. En de angina pectoris dit zorgt ervoor minder hevige pijn en kortdurende pijn op de borst. Pijn op de borst is een kenmerk van beide diagnose. De kans op overlijden aan een hartziekte is in Nederland één op drie, waardoor het de meeste jaren de meest voorkomende doodsoorzaak is. Deskundige zien preventie ook als enige manier om werkelijk iets aan het probleem te doen.

Dokters die zich met het hart bezighouden, slagen er steeds beter in hun patiënten in leven te houden. Maar nu zijn wij aan de beurt. Want we kunnen zelf het verschil maken. Tussen leven en dood.

Professor Harry Crijns hoofd van de afdeling cardiologie in het Academisch Ziekenhuis Maastricht zegt het volgende: De lastigste patiënt? Dat is altijd de man of vrouw die in de spreekkamer gaat zitten met de woorden ´zeg het maar dokter´. De patiënt helpt zichzelf niet door zo´n afwachtende houding. Als patiënt moet je betrokken zijn bij je ziekte. Dat is het beste begin van herstel. En afwachten is al helemaal niet goed voor de gezonde mensen die ik nog niet in mijn spreekkamer gezien heeft. Ook zij moeten goed bezig zijn met hun hart.

“Te veel mensen onderschatten hun riscio op een hartinfarct en nemen onvoldoende maatregelen om die te voorkomen.” Daardoor sterven er te veel mensen onnodig en vroegtijdig aan een infarct. Veel mensen denken dat het vooral een ziekte van de oude dag is. Ze denken dat het behandelbaar is, dat er een vangnet is. En dat ze zelf niets kunnen doen.”

Al jaren geven hartdokters medicijnen. Ze behandelen vernauwingen van de kransslagader, leggen een steunhart aan, repareren aangeboren afwijkingen en doen soms zelfs een harttransplantatie.

Nieuw boek ter preventie

De Nederlandse Vereniging van Cardiologie NVVC geeft een boek uit Hartwijzer,
Cardiologisch Zapboek. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan verschijnt dit boek. Het boek is bestemd als feestje voor de patiënt. Professor Crijns zegt: Alleen als de mensen met de dokter meedenken, kunnen we de strijd tegen hartziekten winnen.”

Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar voor € 17,95 en als U bij de cardioloog in behandeling bent wordt het in de maand april gratis zolang de voorraad strekt als geschenk mee gegeven. Als dit niet mooi is? Doe er wat mee!

Belangrijke risicofactoren om een hartziekte te krijgen op een rij: 1. Leeftijd 2. Roken 3. Verhoogt cholesterol (LDL) 4. Hoge bloeddruk 5. Overgewicht 6. Diabetes 7. Te weinig beweging 8. Erfelijke aanleg 9. Geslacht (mannelijk) 10. Stress 11. Ongezonde voeding 12. Drugs (cocaïne) 13. Depressie 14. Luchtvervuiling 15. Alcohol

Stoppen met roken, het trouw nemen van cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers, regelmatig bewegen en afvallen zijn dan ook van het grootste belang om de kans op een hartinfarct te verminderen.

Dat geldt voor ouderen nog sterker dan voor jongeren. Erfelijke aanleg daarentegen, weegt veel minder zwaar. Mensen onderschatten vaak hun risico, aldus de cardiologen.

Het gezaghebbende medische vakblad The Lancet publiceerde onlangs een nieuw Europees onderzoek met als conclusie: Preventie van hartziekten is onder de maat. Jonge patiënten roken meer en hebben twee keer zo vaak diabetes als 12 jaar geleden, zo vonden medische wetenschappers.

Slechts een derde van de patiënten doet aan preventie en aan revalidatieprogramma´s. Mensen redden met een acute hartaanval is niet voldoende, constateren de onderzoekers. Hoewel hartziekten vaak te voorkomen zijn, sterven toch elk jaar in Europa twee miljoen mensen eraan.

Hoe we moeten leven en onze leefstijl

De onderzoekers wijzen op een steeds groter gat tussen hoe we moeten leven en onze leefstijl. We worden te dik en krijgen vaker diabetes. Veel hartpatiënten roken gewoon door en opvallend veel jonge vrouwen zijn meer gaan roken. Zelfs als we tegen een levensbedreigde ziekte aankijken, blijven we ongezond leven, stellen de onderzoekers vast. En artsen blijven hierdoor zo meer en meer medicijnen voorschrijven.

Jubileren de Nederlandse cardiologen over 75 jaar nog steeds?

Professor Harry Crijns vreest van wel, ook al kunnen we met onze leefstijl veel hartziekten voorkomen. De cardioloog verzucht: Wat zou het mooi zijn als we over 75 jaar opgeheven zouden zijn, wegens gebrek aan patiënten.”

Bron: AD.nl Diagnose Houd je hart vast.

Aan U de keus!

Preventief U zelf voeden met gezonde voedingssuplementen en de tips die door de cardiologen worden gegeven, kan U er zelf voor zorgen dat er minder doden in de toekomst te betreuren zijn.

Een visolie van goede kwaliteit, kijk dan naar de verhouding 3,3:1 Dit is een verhouding die volgens deskundige een optimale bijdrage aan de gezondheid levert.

Visolie met de verhouding 3,3:1 kan een gezond hart bevorderen, gezonde en flexibele gewrichten ondersteunen, de cognitieve functies verbeteren, ontstekingreacties verminderen en het emotionele welzijn verbeteren en stemmingswisselingen verminderen.

CoQ10 supplement is goed voor Uw hart en bloedvaten. Kijk dan naar het supplement dat voor meer dan de helft uit ubiquinol bestaat. Deze stof is acht keer zo effectief als ubiquinon die door het lichaam wordt verwerkt.

CoQ10 kan: Een gezonde, normale bloeddruk helpen handhaven, de gehele bloedsomloop helpen, een gezond immuunsysteem bevorderen, een gezond neurologisch functioneren in stand houden, helpen bij de bescherming tegen oxidatiestress, een gezond hart bevorderen, de energieproductie ondersteunen en handhaven via ATP-omzetting

CoQ10 is als co-enzym betrokken bij het maken van het molecuul ATP, de belangrijkste energiebron van elke lichaamscel.

Maar voorkomen is beter dan genezen!

Welke keuze U ook maakt, het is Uw leven.

Maar wees dankbaar dat ook in nood de cardiologen blijven vechten voor Uw leven!
Maar het mooiste geschenk voor alle cardiologen zou zijn: Als U met de dokter meedenkt dan kunnen we met elkaar de strijd tegen hartziekten winnen.”

Met Vriendelijke Groet,

Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten