woensdag 1 april 2009

Arts moet dikkerds serieus nemen!

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid:”De helft van alle artsen en specialisten vindt overgewicht geen medisch probleem. Ze denken in de trant van: `Eigen Schuld, dikke bult.”

Overgewicht dreigt volksvijand nummer één te worden. Experts en instellingen willen dat politiek, zorgverleners en ouders in actie komen om het tij te keren.

Wanda Henrichs (1,63 meter, 196 kilo) walgt er nog van :”Ik werd met de goederenlift naar de expeditieafdeling gebracht en daar op een grote weegschaal gezet. Niet echt fijn voor je ego.”

Eric Verberne hij moest onlangs naar Arnhem voor een operatie, maar zijn zorgverzekeraar kon geen geschikte ambulance vinden voor de 1,83 meter en 300 kilo wegende Amsterdammer.”U kunt beter een verhuisbedrijf bellen,” kreeg Eric te horen van de bemiddelaar, die eraan toevoegde:”Maar wij vergoeden geen vrachtauto`s.”

Deze superzwaargewichten vormen nog steeds een kleine minderheid onder patiënten met (ernstige) obesitas, maar hun lotgevallen zijn kenmerkend voor de houding van veel zorgverleners. Daar valt echt nog veel aan te verbeteren, meent de Obesitas Vereniging.

Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, deelt die opvatting. “De helft van alle artsen en specialisten vindt overgewicht geen medisch probleem. Ze denken in de trant van:´Eigen schuld, dikke bult. Moet je maar niet zo veel eten en wat vaker de trap nemen.´Ze nemen patiënten niet serieus en laten die vervolgens aan hun lot over. “Seidell benadrukt dat overgewicht deels genetisch is bepaald en wordt aangewakkerd door een ongezonde leefomgeving in de vroege levensfase.
Jaap Seidell zegt dit komt door de artsenstudie. Aankomende huisartsen krijgen op de universiteit meer informatie over een zeldzame kankersoort dan over overgewicht en leefstijl.” Dat moet volgens Jaap Seidell verbeterd worden. Want hierdoor komt er een moment dat de wachtkamers vol dikke mensen zitten en dat daar een arts geen raad mee weet.

Als artsen nu eens meer zouden gaan kijken naar de voedingsleer, en dat er daadwerkelijk goede natuurlijke voedingssupplementen zijn tegen overgewicht.

Als verzekeringen en doctoren meer kennis en tijd aan natuurlijke voedingssupplementen zouden besteden, en er naar wilden luisteren, dan konden we het met z´n allen de koe bij de horens vaten.

Het besef groeit dat obesitas bij de wortel moet worden aangepakt. Goedwillende zorgverleners dweilen met de kraan open, zolang veel ouders zich niet van hun opvoedtaak kwijten, zegt Dhr. Remy Hirasing, voorzitter van het Kenniscentrum Overgewicht en hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan het VU mc. ”Laat kinderen dagelijks ontbijten, vermijd frisdrank en andere zoete dranken, stimuleer beweging en laat ze niet langer dan twee uur per dag voor computer of televisie.

Bron: PAROOL 199843/2009/03/06/Arts-…

Hoe komt het nu, dat er wel daadwerkelijk mensen zijn die door goede natuurlijke voedingssuppletie hun ideale gewicht behalen en behouden?

Dit komt doordat deze groep mensen zich bewust is, dat ze daadwerkelijk hun gezondheid zelf in de hand hebben. Drie maal daags eten in mindere maten, meer bewegen, en natuurlijke voedingssupplementen om er voor te zorgen dat hun lichaam weer in balans komt. Als we voedingsstoffen missen in ons lichaam, dan moet U het zien net als een auto, dan komen er mankementen. Ons lichaam heeft goede voeding nodig om optimaal te kunnen leven.

Lieve mensen we kunnen met elkaar er over blijven zeuren, hoe het komt, of we gaan met elkaar samenwerken en de schouders onder dit probleem zetten.

Ik verwacht dat hier snel een verandering in komt, want zo kan en willen de mensen niet blijven leven. Als je dik bent, wil je wel serieus genomen worden.

We zijn allemaal mensen van vlees en bloed, groot of klein, dik of dun.

We hebben allemaal een gevoel, en als we zo met elkaar door gaan, dan komen er alleen maar mensen ook nog eens geestelijk in de knoei.

Wees bewust, leef met zin, dan maken we met elkaar een goed begin!

Liefs Monique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten