donderdag 29 oktober 2009

Gezonde voeding de oplossing voor prikkelbare darmen



Veel mensen hebben last van prikkelbare darmen. En als je hier eenmaal last van heeft, is dat vaak moeilijk uit teleggen aan je omgeving. Het prikkelbare darm syndroom (ook wel spastische darm genoemd) is geen ernstige aandoening, maar het kan wel erg lastig zijn. Er zijn mensen die hebben er dagelijks pijn en hinder van en andere mensen weer af en toe. Vrouwen hebben er zelfs twee keer zo vaak last van als mannen.

De klachten bij prikkelbare darm syndroom kunnen uiteenlopen van last hebben van, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, hevige krampen en problemen met de stoelgang. De klachten treden meestal aanvals gewijs op. Ook kan er een continu een zeurende pijn in de buik aanwezig zijn.

De oorzaak van het prikkelbare darm syndroom is nog niet helemaal duidelijk. Het vermoeden bestaat dat het wordt veroorzaakt door het abnormaal, krampachtig samentrekken van de dikke darm. Bij mensen met het syndroom trekt de dikke darm veel vaker samen dan normaal. Bij sommige mensen zijn de bewegingen van de dikke darm normaal, maar is de darmwand overgevoelig en prikkelbaar. Ook zien we dat er bij mensen een combinatie is van abnormale bewegingen en een prikkelbare darmwand.

Het is niet bekend waarom iemand een prikkelbare darm krijgt, echter een aantal factoren zoals voeding, stress en overgevoeligheid voor voedingsmiddelen kunnen hier een rol bij spelen.

Anja van Berkel is een vrouw die al haar hele leven last heeft van prikkelbare darmen. Artsen, medicatie en specialisten het hielp allemaal niets. Eerst probeerde Anja met natuurlijke voedingsvezels de prikkelbare darm tot rust te brengen. Dit zorgde ervoor dat de pijn werd onderdrukt en haar stoelgang weer vrij normaal werd. Totdat zij in contact kwam met Relief®. Elke dag nam Anja een capsule en ze geloofde haar eigen ingewanden niet: geen krampen meer, geen vastzittende ontlasting haar stofwisseling verloopt gewoon weer zoals het hoort!” En het mooie van Anja haar verhaal haar medicijn spasmolytica om haar darmen te ontspannen had zij niet meer nodig.

•Vezelrijk eten
Wanneer je darmen langzaam werken krijg je last van verstopping (obstipatie). Het is dan belangrijk om vooral vezelrijk voedsel te eten zoals volkorenbrood, muesli, groene groenten en rauwkost, ongeschild fruit en zilvervliesrijst. Vezels bevorderen namelijk de beweeglijkheid van de darmen.

• Voldoende lichaamsbeweging en zorg voor ontspanning.
Door te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen zorg je niet alleen voor afleiding maar dit kan ook helpen bij de stoelgang. Door je vaker te ontspannen, door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen kunt U er zelf voor zorgen dat de dikke darm minder prikkelbaar is.

• Minder cafeïne, nicotine en alcohol maar drink veel water
Cafeïne komt voor in koffie, thee en cola en kan net als nicotine en alcohol een negatieve invloed hebben op de werking van de darmen. Minimaal twee liter water per dag in combinatie met gezonde voeding is het goedkoopste medicijn voor genezing voor Uw leven.

Met Vriendelijke Groet,
Monique Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten