donderdag 3 september 2009

Wanneer gaan we horen over gezonde voeding antioxidanten


Oktober is de borstkankermaand
Oktober is `borstkankermaand´. De hele maand wordt er wereldwijd extra aandacht gevraagd voor borstkanker. Schrikbarend nieuws. Wist U dat één op de acht vrouwen in Nederland borstkanker krijgen?

Wat is borstkanker
Een knobbeltje in je borst. De schrik slaat je om het hart: het zal toch geen borstkanker zijn? Vaak is het loos alarm. Maar let wel op, want maar liefst 1 op de 8vrouwen krijgt ooit de diagnose borstkanker te horen. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen. Ieder jaar komen er in Nederland zo´n 12.000 vrouwen (en enkele mannen) met deze ziekt bij. Vanaf je 53e loop je een verhoogd risico, maar vooral na de overgang neemt de kans op borstkanker flink toe. Tweederde van alle patiënten heeft de diagnose na de menopauze (overgang, dit is de levensperiode waarin de vrouwelijke, geslachtelijke functies geleidelijk aan minder worden en uiteindelijk geheel verdwijnen) gekregen.

Hoe ontstaat kanker
Bij kanker gaar er iets mis met de celdeling. Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen, waarin erfelijk materiaal zit. Die cellen vermenigvuldigen zich steeds, zodat afstervende cellen vervangen kunnen worden door nieuwe. Maar bij 1 op de 8 vrouwen bij borstkanker gaat dit verkeerd. Dan ontstaan er foute cellen die samen een kwaadaardig gezwel vormen: een tumor(carcinoom). De medische term voor borstkanker noem je een mammacarcinoom. Bij de meeste vrouwen begint de ziekte in de melkgangen. Meestal gaat het om kanker in één borst.

Wie krijgt er borstkanker?
Borstkanker kan erfelijk zijn. Dat is bij 5 á 10 procent van de patiënten het geval. De kans om borstkanker te krijgen stijgt met de jaren die we ouder worden. Er zijn nog andere risicofactoren zoals: Als je kamt met overgewicht en/of veel alcohol drinkt, als je nooit zwanger bent geweest of pas na je 35ste levensjaar. Of als je voor het eerst ongesteld bent geworden vóór je 12ste levensjaar, of in de overgang bent geraakt na je 50ste levensjaar. Maar ook als je al eerder goedaardige of kwaadaardige afwijkingen in je borst hebt gehad.

Voorkomen van oxidatie schade in ons lichaam.
Hierover heb ik al een stuk geschreven op maandag 11 mei 2009 klik hier:

Als we met elkaar in onze samenleving de tijd en moeite nemen aan het besteden van het zoeken naar de zin van gezond leven, zal dat zeker in de toekomst zijn vruchten afwerpen. Maar ten einde die vruchten te kunnen plukken, kunnen we beter maar beginnen met onze zoektocht naar de zin van gezond leven wanneer alles nog goed gaat.

“Een boom met sterke wortels kan de meest woeste storm doorstaan,
Maar de boom kan niet opeens wortel schieten,
Op het moment dat de storm aan de horizon verschijnt!”


Helaas zien we in onze huidige maatschappij nog veel, dat mensen pas goed voor hun lichaam gaan zorgen als er gezondheidsproblemen zijn. Maar dan is het net als met een boom, dan is er niet opeens de vitaliteit die we zouden willen hebben.

Daarom lieve mensen preventief je zelf voeden, met veel antioxidanten is een begin naar een gezond leven.

“Je hoeft geen ander mens te worden,
Om dingen eens anders aan te pakken!”

Ik hoop dat ik U de sleutel kan aanreiken voor het verkrijgen van inzicht, dat preventie door middel van extra antioxidanten daadwerkelijk belangrijk is voor U algemene gezondheid!
Voor meer informatie betreffende antioxidanten klik hierVeel liefs
Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten