donderdag 10 september 2009

Kies bewust voor gezonde voeding, zodat Uw gezondheid geen gevaar loopt!


Schrikbarend maar waar; Gezondheid analfabeet loopt gevaar
Veel Nederlanders begrijpen niet wat de dokter hen voorschrijft, doordat ze niet of nauwelijks kunnen lezen. Ze lopen daardoor een groter risico op chronische aandoeningen, amputaties en vroegtijdig overlijden.

Waarschuwing van artsen in Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde
Hiervoor waarschuwen artsen in het Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde. Nederland telt circa anderhalf miljoen functioneel analfabeten. Zij kunnen niet of amper begrijpend lezen of schrijven. Twee derde van hen is autochtoon. Een kwart miljoen Nederlanders is geheel analfabeet.

Artsen, apothekers en medicijnfabrikanten houden volgens de auteurs onvoldoende rekening met deze grote groep patiënten. Vaak weten ze niet eens dat ze laaggeletterd zijn.

Voor laaggeletterden is de gezondheidzorg een doolhof
Deze mensen kunnen de juiste zorg niet vinden en weten hun klachten niet goed te verwoorden. Als ze eenmaal hulp krijgen, gaat er alsnog veel mis. Ze begrijpen niet wat er staat in bijsluiters bij medicijnen en voorlichtingsfolders over aandoeningen. Hierdoor gebruiken ze medicijnen verkeerd of houden deze mensen zich niet aan een voorgeschreven dieet, met als gevolg dat ze zieker worden. Om hoeveel patiënten het gaat is onduidelijk. Wel is berekend dat het jaarlijks ruim 60 miljoen euro kost om de gezondheidsklachten in een later stadium te verhelpen.

Onnodige hartinfarcten zorg dat U goed voor Uw lichaam zorgt
Vooral bij chronische aandoeningen als diabetes en hartfalen kunnen de gevolgen van laaggeletterdheid ernstig zijn. Marcel Twickler, internist bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam, heeft te maken met 'onnodige hartinfarcten'. Er zijn verder diabetespatiënten die zelf hun suikerspiegel niet goed kunnen instellen, waardoor de suikerziekte zo kan verergeren dat een been moet worden geamputeerd.

Aandacht voor patiënt kan levens redden
Volgens Amerikaans onderzoek onder 65-plussers hebben laag- en ongeletterde een anderhalf maal hogere kans om aan hun ziekte te sterven dan mensen die wel kunnen lezen en schrijven. De Gezondheidsraad gaat samen met de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen onderzoek doen naar de gevolgen van laaggeletterdheid. Op grond daarvan brengen zij een advies uit aan de minister van Volksgezondheid. Voorzitter André Knottnerus van de Gezondheidsraad vindt dat de geneeskundeopleidingen aandacht moeten besteden aan dit probleem. Ook moet worden onderzocht of artsen slechte lees- en schrijfvaardigheden wel herkennen. Artsenorganisatie KNMG en apothekerskoepel KNMP moedigen het onderzoek aan en willen graag weten hoe ze laaggeletterden beter kunnen bereiken. , Het is een lastig probleem. Mensen geven niet snel toe dat ze niet kunnen lezen'', aldus een KNMP-woordvoerder. Op de site www.apotheek.nl kunnen mensen de bijsluiters van medicijnen afluisteren: ,,Maar ze moeten dan natuurlijk wel eerst de website kunnen vinden. Maar er zijn natuurlijk veel mensen die laag – en ongeletterd zijn, die niet een website kunnen vinden laat staan lezen. Als de patiënt bij de dokter langs komt, is het meer noodzaak dat een dokter begrip heeft voor de patiënt en dat de dokter zich in kan leven in de patiënt zijn leven. Hierdoor gaan patiënten open, waardoor er een betere communicatie op gang komt. Alles valt of staat met communicatie vaardigheden.

Kies bewust voor gezonde voeding, zodat Uw gezondheid niet gevaar loopt
Of U nu laag- en ongeletterd bent, of hoog opgeleid, we zien toch jaarlijks dat er veel mensen sterven aan verkeerde medicatie. Chronische aandoeningen en hartfalen komen ook voor bij hoog opgeleiden. Zij lezen dan misschien wel goed de bijsluiter van het medicijn, maar ook zij lopen vaak genoeg gevaar, omdat het ene medicijn weer niet naast het andere medicijn gebruikt mag worden. Vaak zien we dat het bij de apotheek al mis kan gaan.
Mijn ervaring is dan ook, dat mijn beide ouders hartpatiënt zijn en zij hebben al vaker last gehad van dit probleem. Zij kunnen wel lezen en schrijven, maar als de voorlichting betreffende medicijnen niet correct is, ga toch je lichaam protesteren. En reken maar dat je heel beroerd kan worden door de verkeerde of teveel medicijnen. Kies daarom preventief voor gezonde voeding voor Uw lichaam. Of U nu laag- en ongeletterd bent, of hoog opgeleid we hebben allemaal de keus om over te gaan op gezonde voeding. Dit wil natuurlijk niet zeggen, als U al jaren medicijnen eet, om dan gelijk met de medicijnen te stoppen. Maar gaat U verdiepen in gezonde voeding, dit kan nu en in de toekomst heel veel problemen met Uw gezondheid voorkomen!

Voorkomen is beter als Genezen!
Voor meer informatie betreffende gezonde voeding klik hier

Betere samenwerking met doktoren, patiënten en bedrijven die gespecialiseerd zijn in gezonde voeding, kunnen er voor zorgen dat er meer patiënten in de toekomst hun gezondheidsproblemen voorkomen of wel genezen kunnen worden!
Dit willen we toch allemaal?

Ik wens U allen een gezonde toekomst toe!
Met Vriendelijke Groet,
Monique Bijl- van der Linden
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten