woensdag 20 mei 2009

Gezonde voeding in de gezondheidszorg

Zou er voor kunnen zorgen om meer mensen in te laten zien, dat gezonde voeding noodzakelijk is voor een gezond leven

“Als een verpleegster ben ik beschaamd om te werken met collega´s met overgewicht. Ze kunnen moeilijk als uithangbord voor het beroep doen, laat staan dat ze patiënten kunnen overtuigen om een gezond(er) leven te leiden.” Dat zijn de woorden van een verpleegster die anoniem wil blijven, opgetekend door een journaliste van de Britse krant Daily Mail.

Gezond
“Ik begrijp dat niet iedereen superfit en slank kan zijn, maar het zou geen kwaad kunnen als ze er allemaal gezond uit zouden zien. Als gezondheidswerkers wordt van ons verwacht dat we advies geven over een gezonde levensstijl. Maar hoe kunnen we verwachten dat patiënten raad aannemen van mensen die het duidelijk zelf niet naleven?”

Patiënten
De anonieme verpleegster wijst ook op ander praktische feiten. “Het is niet eerlijk als een deel van de ploeg harder moet werken omdat er een paar niet mee kunnen. Helemaal erg wordt het wanneer een patiënt hulp nodig heeft om uit bed te geraken en de verpleegster in kwestie er of niet snel genoeg bij is of gehinderd wordt in haar werk door haar overgewicht.”

Rokende troepen
Niet alleen het gewichtsprobleem, ook het roken wordt nader bekeken. “Wat met de troepen dokters en verpleegsters die tijdens hun pauze staan te roken aan de ingang van het ziekenhuis? Geen echt aantrekkelijk zicht voor de zieken of de bezoekers.”

Politiek correct
De verpleegster legt de schuld niet (enkel) bij haar collega´s, maar wijst ook naar de overheid en het Britse gezondheidssysteem. Maar is dit in Nederland niet het zelfde. Er zijn nog genoeg mensen in de gezondheidszorg, die zelf leiden aan overgewicht en/of roken.

Laten we er nu met elkaar voor gaan zorgen, dat ook de gezondheidszorg met Preventie gaat werken. Dit is goed voor de werknemers in de gezondheidszorg, maar ook de medewerkers hebben een voorbeeld functie ten opzichte van hun patiënten. Hoe kan je nu mensen een gedragsverandering aanpraten, terwijl je zelf alles wat slecht is voor je lichaam aan je laars lapt.

Jammer, maar hier is wel iets aan te doen! Als de overheid in wilt gaan zien, dat we met elkaar verantwoordelijk zijn voor de complete gezondheid in ons land, laten we dan vandaag nog beginnen. Waarom moeten we zo lang ergens over nadenken, voordat daadwerkelijk de verandering plaats vindt, van curatief naar preventief!

Niet alle ziektes kunnen we voorkomen, dus er blijft voldoende werk voor huisartsen, broeders, verpleegsters en artsen over.
Als we een gezonde toekomst willen met elkaar, kunnen we dan niet beter in de kern van het bestaan beginnen?
Als de gezondheidszorg een verandering wil doorvoeren, kunnen we met elkaar een gezonde toekomst tegemoet gaan.

“Wat wij weten is een druppel,
Wat wij niet weten een oceaan.”


Lieve mensen laten we er met elkaar voor zorgen, dat er minder hart-en vaatziektes, diabetes, kanker in de toekomst voor komt. Dan zijn we met elkaar goed bezig.

En blijft de gezondheidszorg betaalbaar!

Een gezonde toekomst, begin terug te gaan naar de natuur, daar sta ik voor!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten