dinsdag 28 april 2009

Gezond eten, doen we dat ook daadwerkelijk?

Vier op de honderd Nederlanders heeft suikerziekte

Den Haag – Het aandeel Nederlanders met suikerziekte is gestegen van bijna 3 procent in 2001/2002 naar 4 procent in 2007/2008. Suikerziekte komt relatief vaak voor bij ouderen en niet westerse allochtonen. Dat laatste hangt deels samen met ernstig overgewicht. Met deze risicofactor hebben niet-westerse allochtonen vaker te kampen dan autochtonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die woensdag 18 maart 2009 openbaar werden gemaakt.

De toename heeft te maken met de vergrijzing van de bevolking en het gestegen aandeel van mensen met ernstig overgewicht. Ook het feit dat huisartsen de ziekte actiever opsporen en door voorlichtingscampagnes, zijn mensen zich bewuster gaan worden van suikerziekte, aldus het CBS.

Onder niet-westerse allochtonen komt suikerziekte vaker voor dan onder autochtonen. Het meest komt de ziekte voor bij de groep Surinamers, Antillianen en Arubanen, Marokkanen en Turken. Bij deze bevolkingsgroepen komt de ziekte twee tot drie keer vaker voor dan bij autochtonen. Suikerziekte komt meer voor onder eerste generatie niet-westerse allochtone 25-plussers dan onder de tweede generatie.

Het is onduidelijk waardoor sommige groepen niet-westerse allochtonen vaker aan suikerziekte lijden. Volgens het CBS zou de plotselinge overgang van een niet-geïndustrialiseerde samenleving in het land van herkomst naar een westers geïndustrialiseerd land een oorzaak kunnen zijn.

Bron: Volkskrant article1165911

Als U dit leest, vraagt U je zelf dan niet af, waar komt die suikerziekte dan vandaan?
Als U kijkt in de winkels in Nederland, wat voor assortiment wij hebben aan koek, snoep, vette dingen. Dit is schrikbarend veel meer dan in andere landen. Ga meer eens een supermarkt in een vreemd land binnen, en U zult met eigen ogen kunnen aanvaren dat de keuze mogelijkheid minimaal is.

Als ik jaren geleden op vakantie was in Bonaire, of Curaçao, dan was de supermarkt wel groot, maar het assortiment bood ons niet zoveel keus, als hier in Nederland. Bijvoorbeeld drop daar kon je naar fluiten. En als je dan een man heeft, die verzot is op drop, ja dan moet je de volgende keer als je op vakantie naar zo´n land gaat gewoon een zak drop meenemen. Of gewoon die weken als je op vakantie bent, geen drop eten.

En nu lees ik het is onduidelijk waardoor sommige groepen niet-westerse allochtonen vaker aan suikerziekte lijden. De keuze lijkt me snel gemaakt, maar ook steeds meer autochtonen krijgen suikerziekte. Het heeft gedeeltelijk er mee te maken, wat we in ons mondje stoppen.

Gezonde natuurlijke voedingssupplementen
Als de mensen veel ellende in hun lichaam willen voorkomen, dan wordt het tijd dat we met elkaar de koe bij de horens vatten. Het is voor mij onbegrijpelijk, waarom wij hier in Nederland zo langzaam in beweging komen. Nederland vergrijst, er komen steeds meer mensen met chronische aandoeningen, Astma, suikerziekte, hart en vaat ziekten, kanker enz. We kunnen heel veel problemen voorkomen, door ons preventief met natuurlijke voedingssupplementen te voeden!

Lieve mensen, we moeten na gaan denken met elkaar hoe blijft de ziektekostenverzekering in Nederland betaalbaar! En hoe kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van ons ziektekostenstelsel.

Dit kan in mijn ogen alleen maar, als er daadwerkelijk een transformatie gaat plaats vinden in de gezondheidszorg. Laten we de handen ineen slaan, en werken met elkaar aan een beter resultaat!

In mijn ogen moeten de cijfers naar beneden, maar als we zo doorgaan met elkaar en onze ogen dicht knijpen voor deze feiten dan stijgen de cijfers enorm.

Met als gevolg, dat we over 5 jaar en misschien wel eerder met onze handen in ons haar zitten. Hadden we maar……

En wie gaat dan de ziektekosten betalen? De jeugd heeft dan inmiddels ook al last van chronische aandoeningen. En val je niet in de ziek zijn categorie, dan heb je pech, en kan je voor al deze zieke mensen opdraaien.

Vind je het dan nog fijn om gezond te zijn?

Ja Natuurlijk, het is altijd nog beter om gezond te zijn, als ziek te zijn!
Dan rest het mij om nog te zeggen, Wie de toekomst van hun gezondheid zoveel mogelijk in eigenhand wil houden, kan beter nagaan denken, hoe kan ik al deze ziektes zoveel mogelijk voorkomen?

Voorkomen is beter dan Genezen!
We hebben maar één lichaam, en daar moeten wij ons hele leven mee doen!


Lieve mensen, Preventie begint er vandaag al mee!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten