donderdag 13 augustus 2009

Onderzoek na onderzoek, wanneer gaan we kijken naar gezonde voeding voor iedereen in Nederland

Onderzoek na onderzoek, wanneer gaan we kijken naar gezonde voeding voor iedereen in Nederland

GGD onderzoekt gezondheid volwassenen: grote verschillen tussen hoog en laag opgeleiden

CULEMBORG - Laag opgeleiden hebben twee keer zo vaak suikerziekte en een hoge bloeddruk als hoog opgeleiden. Drie keer zo vaak zijn ze psychisch ongezond en beoordelen ze hun eigen gezondheid als matig tot slecht. Laag opgeleiden hebben daarmee een hoger risico op sterfte.
Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van GGD Rivierenland onder volwassenen waarvan sinds deze week de eerste resultaten bekend zijn. Behalve de verschillen in gezondheid tussen hoog en laag opgeleiden zijn er ook grote verschillen in factoren die de gezondheid nadelig beïnvloeden, zoals roken, overgewicht, eenzaamheid en de kans op een depressie. Dit betekent dat lager opgeleiden meer kans hebben op ongezondheid in de (nabije) toekomst.

Een oplossing die om de hoek ligt, maar waar de overheid niet naar kijkt!Als ik dit onderzoek lees word ik hier heel verdrietig van. Natuurlijk kunnen we niet alles voorkomen, maar al zouden we meer met elkaar gaan samenwerken, dan zouden ook de mensen met een lagere opleiding ook gezond kunnen leven. De meeste mensen hier in Nederland zijn inmiddels wel verzekerd. In plaats van alle mensen maar voor een kwaal vol stoppen met medicijnen, denk bij depressie aan antidepressiva daar komen de meeste mensen nooit meer vanaf. Als we nu eens in dit land als patiënt mochten kiezen welke medicijnen of hoogwaardig natuurlijke voedingssupplementen men wilt gebruiken, dan zouden we al meer naar een oplossing komen. Natuurlijke voedingssupplementen van hoogwaardige kwaliteit kan de gezondheid van alle mensen dus ook laag opgeleiden mensen aanzienlijk verbeteren. Maar dan moeten deze laag opgeleiden mensen ook de kans krijgen om deze producten te kunnen kopen. Business Health Service biedt een aanvulling voor de oplossing voor werkgevers en overheid!

Belangrijke uitkomsten
Iemands leefstijl bepaalt in hoge mate de levensverwachting. Hoewel slechts 3% de eigen manier van leven ongezond vindt, blijkt uit dit onderzoek dat de leefstijl van veel volwassenen te wensen overlaat. Zo rookt in de regio een kwart van de volwassenen (32% van de jongvolwassenen en 21% van de 50-65-jarigen). Gemiddeld rookt één op de drie laagopgeleiden en één op de zes hoogopgeleiden.
Het aantal volwassenen met overgewicht in deze regio is hoog, 48%. Van de volwassenen met een hbo-diploma of hoger heeft 41% overgewicht, van de mensen met alleen lager beroepsonderwijs heeft 57% overgewicht.
Het voedingsgedrag van veel volwassenen voldoet niet aan de aanbevelingen voor een gezonde voeding: zo eet bijna tweederde niet dagelijks groente en fruit, 72% eet geen twee keer in de week vis en meer dan een kwart ontbijt niet dagelijks. Hoogopgeleiden eten vaker groente en vis en ontbijten vaker.
Van invloed op iemands gezondheid is ook de omgeving. Een goed sociaal netwerk kan als vangnet werken. 40% ervaart eenzaamheid: variërend van 45% van de laagopgeleiden tot 35% van de hoogopgeleiden. Vergelijkbare verschillen zijn er bij het risico op een angststoornis of depressie; dit varieert van 44% bij de laag opgeleiden tot 32% bij de hoog opgeleiden.

Uit het GGD onderzoek blijkt dat lager opgeleiden veel vaker moeite hebben met financieel rondkomen dan de hoger opgeleiden (23% tegenover 10%). Doordat laag opgeleiden minder verdienen is de kans ook groter dat deze mensen niet zo snel een natuurlijk voedingssupplement zullen kopen voor hun gezondheid, met als gevolg dat zij eerder kans hebben op suikerziekte en een hoge bloeddruk en andere ziektes. Terwijl veel mensen inmiddels weten dat er ook wetenschappelijke onderzoeken naar gezonde voeding en hoogwaardige natuurlijke voedingssupplementen zijn gedaan. En dat kan veel betekenen voor de gezondheid van ieder mens. Of je nu laag of hoog opgeleid bent, we hebben allemaal het zelfde recht om gezond te zijn!

Het onderzoek
Het gezondheidsonderzoek onder volwassenen is een grootschalig onderzoek dat GGD Rivierenland in het najaar van 2008, samen met de andere GGD'en in Gelderland en Overijssel, heeft gehouden. Ruim 4.000 volwassenen in deze regio vulden een vragenlijst in, dit kon via internet of schriftelijk.

Hoe verder?
De GGD bespreekt de uitkomsten van dit onderzoek met relevante partijen zoals werkgevers, lokale politiek, woningbouwverenigingen, welzijnsinstellingen en de 1e lijnsgezondheidszorg. De uitkomsten van de enquête kunnen de verschillende partijen helpen om gericht te werken aan het gezonder maken van volwassenen.
Gemeenten gebruiken de resultaten voor het opstellen van lokaal gezondheidsbeleid. Daarom krijgen zij na de zomer een rapport met cijfers over de eigen inwoners. De 9 gemeenten van regio Rivierenland hebben als speerpunt van het regionaal gezondheidsbeleid gekozen voor het terugdringen van gezondheidsverschillen. Andere speerpunten zijn: roken, overgewicht, alcoholmatiging en depressiepreventie.

Alle partijen in gesprek met elkaar, daar is moed voor nodig om daadwerkelijk te veranderen!

Geef mij de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
Het inzicht te accepteren wat ik niet kan veranderen,
En de wijsheid om het verschil te zien!”
-Stephen Covey

Ik wens daarom de GGD en alle andere relevante partijen een goede bespreking toe, met daadwerkelijk ook eens te kijken naar andere oplossingen die al voor handen liggen. Of je nu laag of hoog opgeleid bent, besef lieve mensen één ding:

“Je hoeft geen ander mens te worden, om dingen eens anders aan te pakken!”
GEZONDE VOEDING DAAR KUNNEN WE MEE THUIS KOMEN!

Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten