donderdag 23 juli 2009

Nederlanders maken zich druk om van alles, maar staan te weinig stil bij gezonde voeding voor hun lichaam.

Nederlanders maken zich druk over van alles en nog wat. Het bureau van de ombudsman puilt uit met stukken over bureaucratie, ongemakken, foute producten, onheuse bejegening. Over ongezonde voeding praat echter niemand. Als je aan mensen vraagt of ze hun gezondheid belangrijk vinden, zeggen alle mensen dat gezondheid het allerbelangrijkste is. Maar waarom leven de meeste mensen er dan niet naar? Vet, suiker en zout overheersen ons voedsel, zijn de oorzaak van torenhoge kosten in de gezondheidszorg en de overheid doet er nauwelijks iets aan.

Medio mei van dit jaar rapporteerden drie adviesraden van de regering over het gebrek aan aandacht van de overheid voor de gezondheid. Veel ziektegevallen, zo schreven ze, zijn het gevolg van alcoholgebruik, ongezond eten, roken, te weinig bewegen en luchtvervuiling. De overheid moet op veel meer manieren proberen mensen gezond te houden, concludeerden ze.

Met andere woorden: het gezondheidsbeleid laat ernstig te wensen over.
Milieudeskundige Lucas Reijnders hoorde je hier vier jaar geleden al over in zijn boek 'Eetpatronen'. Hij geselde daarin de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Het Voedingscentrum, die voor de overheid toezicht houden op de gezondheid van de bevolking. 'Ze laten alles op hun beloop', mopperde hij. En dat is nog steeds niet veranderd sinds de dag van vandaag. Een groot deel van de bevolking wordt volgens Reijnders nog steeds aangespoord tot het kweken van overgewicht zonder dat de overheid daar krachtig tegen optreedt.
De toegenomen variatie in het voedselaanbod, de hogere energiedichtheid van het eten door toevoeging van voornamelijk vet en suiker, een hoger alcoholgebruik en de komst van nieuwe producten, die nauwelijks het gevoel geven dat je iets hebt gegeten, terwijl je intussen weer enkele honderden calorieën hebt ingeslagen, dragen alle bij aan overgewicht. Hoog tijd dus, aldus Reijnders in zijn boek uit 2005, om algemene maatregelen te nemen. Hij stelde strengere normen voor wat betreft de hoeveelheid vet, suiker en zout in het voedsel. Voorts wil Reijnders een scherpere duiding in de supermarkt van minder gezonde producten (een rode stip voor bijvoorbeeld Mars) en strengere eisen stellen aan voedselreclame: 'Wat opvalt, is dat er veel meer reclame is voor ongezond eten dan voor gezonde voedingsmiddelen'. Zoals ook opvalt dat slecht eten in het algemeen goedkoper is dan gezond eten. Reijnders vindt dan ook dat de overheid vooral door prijsmaatregelen ('Daar zijn Nederlanders heel gevoelig voor') het eten van ongezond voedsel moet ontmoedigen. , Het is heel eenvoudig om suiker en vet zwaar te belasten en groente en fruit minder.''
Dat soort maatregelen helpt meer dan de voorlichtingcampagnes, die de overheid nu inzet. Reijnders, Niet meer dan 1 procent van de bevolking houdt zich aan de richtlijnen voor een goede gezondheid. Qua overgewicht staan we dan ook op de vierde plaats van de wereldlijst. Dat is teleurstellend als je ziet hoeveel de Nederlandse overheid aan voorlichting doet.'' Met andere woorden: voorlichten alleen is onvoldoende. En vandaar dat de milieudeskundige vasthoudt aan krachtige ingrepen als het stellen van strengere normen en het nemen van prijsmaatregelen. , Andere landen doen beduidend meer om overgewicht te bestrijden,'' stelt hij.
Opvallend is dat het kabinet ondanks deze waarschuwingen de boot afhoudt. In de op 19 maart van dit verschenen Nota Overgewicht schuift de rijksoverheid alle verantwoordelijkheid naar werkgevers, gemeenten en woningbouwcorporaties.

Extra kosten van 1,2 miljard per jaar als gevolg van overgewicht.
Als keiharde maatregel stelt onze nationale overheid een dialoog voor!
In Nederland ligt het accent meer dan elders op de eigen verantwoordelijkheid. Producenten zijn in deze visie verantwoordelijk voor de veiligheid van voedsel en voor een gezonde hap. Maar producenten volgen liever de smaakvoorkeuren van de mens, zoals 'zoet is lekker'. En die smaakvoorkeuren leiden allesbehalve tot een gezonde hap. De overheid laat door champagne mensen in zien, dat de hoeveelheid suiker, zout en vet beter met mate kan worden gegeten. Veel mensen hebben problemen, met hun gewicht, maar uiteindelijk zijn wij als mens zelf verantwoordelijk voor ons leven. Als een mens daadwerkelijk wilt veranderen, dan gaat het gebeuren, maar als een mens van zich zelf niet echt wilt, dan maak een vettax, of wat dan ook niet uit. Want ze laten nog liever iets anders staan, dan dat ze het voedsel waar hun lichaam naar hunkert laten staan.

Wat kan gezonde voeding dan wel voor U lichaam betekenen?
Als U daadwerkelijk bereid bent om U zelf te interesseren in gezonde voeding, dan zal voor U in de toekomst dit bekent in de oren klinken.
“Laat Uw medicijn Uw voedsel zijn,
Laat Uw voedsel Uw medicijn zijn.”


Helaas zien we maar al te vaak, dat mensen pas iets aan hun gezondheid gaan doen, als ze al bij een arts lopen. Neem tegenwoordig veel hart- en vaatpatiënten. Gezonde voeding kan voor deze groep mensen een uitkomst zijn naar een leven met minder medicijnen. Maar wie geloven we. Deze keuze laat ik aan U over. Maar door mijn ervaring inmiddels negen jaar na mijn ongeluk op zoek naar een goede gezondheid om weer de oude Monique te worden, weet ik dat natuurlijke voedingssupplementen een grote bijdrage kunnen leveren aan veel mensen hun gezondheid. En dat is voor mijn gevoel:,, Geen cent te veel!” Ik heb er uiteindelijk bepaalde dingen voor moeten laten, maar wel met een resultaat, dat met geen pen te beschrijven is.

Wat is Uw gezondheid waard?
Zoals U aan het begin van dit verhaal heeft kunnen lezen, is bij de meeste mensen hun gezondheid het belangrijkst. Waarom gaat U dan niet opzoek naar een gezonder leven? Zorg dat Uw gezondheid in goede handen is, …… Mentaal, fysiek, en financiëel alles in balans hebben in Uw leven, is de weg naar een gelukkiger en gezonder leven.
“De geest wordt rijk door wat het ontvangt,
Het hart wordt rijk door wat het geeft!”

Ik geef U deze informatie omdat ik persoonlijk vindt dat er dingen beter kunnen veranderen in de gezondheidszorg. Zodat we met elkaar ook in de toekomst de gezondheidszorg betaalbaar houden voor iedereen in ons land. Waar dit door komt, is voor mij altijd een vraag, waar ik niet snel antwoord op zult krijgen. Maar ik weet uit eigen ervaring dat het alleen zo werkt, als U bereidt bent om goed voor Uw lichaam te zorgen.

Ervaring vindt men niet door te lezen of over een bepaald onderwerp te spreken.
Ervaring kun je niet bespreken…
Ervaring moet men ondergaan.

Liefs Monique Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten