woensdag 6 mei 2009

Oorzaken obesitas

De oorzaak van obesitas is dat er significant meer energie wordt ingenomen dan verbrand. Dat wordt een positieve energiebalans genoemd.

Het lichaam heeft energie nodig om goed te functioneren. Die energie komt van voedsel. Als U net zoveel eet als uw lichaam nodig heeft, blijft u op gewicht. Eet U meer, dan wordt de extra energie opgeslagen als vetweefsel. Als het lichaam daar later geen aanspraak op maakt, komt U aan. Zelfs een gering overschot van energie-inname ten opzichte van het gebruik, kan op termijn gemakkelijk leiden tot overgewicht.

De hoeveelheid voedsel die U nodig heeft, hangt af van hoe snel Uw lichaam energie verbruikt. Sommige mensen hebben een snellere stofwisseling en verbruiken meer energie. Anderen hebben meer energie nodig omdat ze actiever zijn.

Hoe meer U beweegt, hoe sneller Uw stofwisseling wordt. Ook op de momenten dat U niet beweegt.

Maar: obesitas is niet alleen het gevolg van een overdreven inname van voedsel. Ook erfelijke oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas. Toch lijken het de omgevingsfactoren te zijn die van doorslaggevende betekenis zijn voor het ontstaan van overgewicht en obesitas. Het gaat dan om bewegingsgedrag, eetgedrag, gewoonten en opvoeding.

Stofwisselingsziekten tenslotte kunnen ook oorzaak zijn van obesitas. Een voorbeeld hiervan is hypothyreoïdie: een traag werkende schildklier. Via bloedonderzoek is dit vast te stellen.

Morbide obesitas (ernstig overgewicht)

Obesitas is ernstig overgewicht.
Obesitas wordt morbide obesitas genoemd als het risico op gezondheidsproblemen of ernstige ziekten als gevolg van obesitas aanzienlijk stijgt. Deze gezondheidsproblemen en aandoeningen worden comorbiditeiten genoemd. Met obesitas samenhangende comorbiditeiten zijn bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Deze comorbiditeiten kunnen aanleiding geven tot een ernstige fysieke handicap of zelfs tot de dood.
De Wereldgezondheidsorganisatie erkent obesitas als een ernstige ziekte die als zodanig behandeld moet worden. Het is tevens een chronische ziekte. Dit betekent dat obesitas onder controle te brengen is, maar er geen genezing voor bestaat.
Bron: Morbide obesitas/ ernstig overgewicht.

Als U dit leest, dan zeg ik: Het is beter om obesitas te voorkomen dan te genezen! Tenzij U een stofwisselingsziekten heeft. Er zijn natuurlijke voedingssupplementen die deze beginnende obesitas onder controle kunnen brengen in combinatie met bewegen.

Lieve mensen zorg goed voor U lichaam en geest.
U zult zeker later rijkelijk beloond worden.
Beter vroegtijdig goed voor U zelf zorgen, als later verzorging nodig te hebben!
De keuze is aan U!


Liefs Monique
Ervaringsdeskundige

Geen opmerkingen:

Een reactie posten