woensdag 25 maart 2009

Hoge bloedddruk een sluipend gevaar

-en wat U door leefstijl verandering en voeding er zelf aan kunt doen!
Wist U dat meer dan een op de drie volwassenen in Nederland een verhoogde bloeddruk heeft? Een verhoogde bloeddruk kan grote gezondheidsrisico´s met zich meebrengen. Een gezonde bloeddruk is zeer belangrijk om schade aan organen als nieren en ogen en aan bloedvaten te voorkomen.
Van de 4 miljoen Nederlanders met een hoge bloeddruk weet maar een klein deel dat ze aan deze kwaal lijden. Je voelt er namelijk weinig tot niets van. De enige manier om met zekerheid hoge bloeddruk vast te stellen, is op professionele wijze een meting te laten verrichten. Dit kan bij een huisarts, drogisterijen en apotheken. Ook al voel je niets van een hoge bloeddruk is het toch heel belangrijk om af en toe U bloeddruk te laten meten, omdat de gevolgen van hoge bloeddruk veel ernstiger kunnen zijn dan U zich misschien realiseert.

Wat is hoge bloeddruk?

De bloeddruk wordt altijd in twee getallen uitgedrukt, maar wat betekenen die precies? De hoge waarde geeft de druk aan op het moment dat het hart het bloed door de aderen pompt, de lage waarde is de druk op het moment dat het hart ontspant! De hoge waarde(systolische waarde) genoemd, de lage waarde (diastolische waarde)genoemd. Een normale bloeddruk ligt op 120 mmHg systolisch en 80 mmHg diastolisch. Bij een te hoge bloeddruk liggen deze waarden op 140/90 mmHg of hoger. Bij een bovenwaarde die boven de 160 mmHg ligt, is het verstandig een afspraak met de huisarts te maken. Tussen de 140 en 160 mmHg is een nieuwe meting op een ander moment van de dag aan te bevelen.

Wat gebeurd er als je hoge bloeddruk heeft?

Hoe hoge bloeddruk ontstaat, is nog steeds niet precies bekend. Wel is duidelijk dat er een verband bestaat met een aantal leef- en eetgewoonten. En omdat het vooral gaat om de leefgewoontes die typerend zijn voor de moderne, westerse wereld, mogen we hoge bloeddruk wel tot de welvaartziekten rekenen:1) weinig bewegen, 2) te hoog zoutgebruik, 3) overmatig alcoholgebruik, 4) overgewicht, 5) roken.
De gevolgen van onopgemerkte of onbehandelde hoge bloeddruk kunnen ernstig zijn. Een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van schade aan het hart- en vaatstelsel, met als gevolg een verhoogde kans op een hartaanval of beroerte. Ongeveer een kwart van alle hartaanvallen, en een derde van alle beroerten worden veroorzaakt door hoge bloeddruk. Na roken is deze kwaal dan ook de grootste veroorzaker van een te vroeg overlijden. Ook een gevolg van hoge bloeddruk kan zijn dat het hart minder goed gaat pompen. Daardoor raken we veel sneller vermoeid en neemt de kwaliteit van het leven sterk af. Ten slotte kan hoge bloeddruk leiden tot beschadiging van organen als nieren en ogen.

Wat kunt U zelf veranderen om een beter bloeddruk te krijgen en te behouden?

Een te hoge bloeddruk is een typische welvaartziekte die veel te maken heeft met ongezonde leefstijl. De eerste stap is dus om te zorgen dat we een gezondere manier van leven gaan aannemen. 1) stoppen met roken, 2) meer bewegen, 3) meer groenten en onverzadigde vetten, 4) minder zout en alcohol, 5) gewicht verliezen, 6) verminderen van stress. Deze zes stappen zijn de belangrijke aanbevelingen om allerlei welvaartsziekten tegen te gaan.
Een nog groter effect kan worden bereikt met speciaal op de bloeddruk gerichte voedingssupplementen.
Waarom zou U zeggen? Dit komt door de Effectieve Voedingsstoffen die in deze voedingssuplementen zitten. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat extra inname van bepaalde voedingsstoffen een gunstig effect kan hebben op een te hoge bloeddruk. Dat geldt met name voor het vitamineachtige stof co-enzym Q10 met het stofje ubiquinol, dit is een stof die acht keer zo effectief als ubiquinon die door het lichaam wordt bewerkt.
Visolie is ook een super product om Uw bloeddruk te verlagen. Maar met visolie moet U weer letten op de EPA:DHA verhouding. Die verhouding moet zijn 3,3:1. Dit is de verhouding die volgens deskundigen een optimale bijdrage aan de gezondheid levert.
Schrikbarend om te lezen, maar het zijn de Hart feiten!
•Een gezonde man van 35 jaar met een normale bloeddruk heeft een levensverwachting van 76 jaar. Dezelfde man met een hoge bloeddruk heeft een levensverwachting van 60 jaar als hij er niets aan doet.
•Een gezonde bloeddruk is een van de belangrijkste vereisten voor een goede gezondheid.
•Het duurt ongeveer 20 seconden voordat het bloed door het hele systeem van bloedvaten is gepompt.
•Alle bloedvaten van één mens achter elkaar gelegd hebben een lengte van 100.000 km, 2,5 keer de omtrek van de aarde.
•Hoge bloeddruk is volgens de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), met 2,4 miljoen doden per jaar, het grootste risico om te overlijden in Europa.
• De hoge bloeddruk is zo krachtig dat zij een kolom van 1 meter bloed omhoog kan houden.
Blijf waakzaam, want U hebt meer één lichaam
Een combinatie van gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken en het gebruik van voedingssuppletie is de beste methode om zelf iets aan hoge bloeddruk te doen. Regelmatig controleren van U bloeddruk is van groot belang.

Lieve mensen, U moet niet gelijk heel ongerust worden als U nog nooit U bloeddruk heeft na laten kijken, maar het is wel goed als U om de zoveel tijd U bloeddruk laat meten. We hebben tenslotte maar één lichaam en daar moeten we zuinig op zijn.
Het is U gezondheid en U kunt er veel aan doen!
Pak die kans want meten is weten.
En als we ons hart optimaal willen houden, kunnen we maar beter ons al op jonge leeftijd goed preventief voeden en onderhouden.

Preventie kan heel veel ellende voorkomen voor Nu en in de toekomst!

Aan U de keus!


Met vriendelijke groet,
Monique

Geen opmerkingen:

Een reactie posten